A partir del mes de gener, els menors d'edat a qui la policia municipal enxampi per primera vegada amb cànnabis a sobre o consumint-ne podran assistir a sis sessions formatives, juntament amb els seus pares, en lloc de pagar la multa, que pot oscil·lar entre els 600 i 800 euros. L'Ajuntament de Girona ja ha aprovat establir un conveni de col·laboració amb el departament d'Interior per fer-ho possible.

Segons explica la regidora de Salut, Eva Palau, el principal objectiu és oferir formació sobre les conseqüències del consum de cànnabis tant als joves com a les seves famílies. Per això, en lloc de pagar la multa, els menors podran assistir a un curs de sis sessions en què podran veure quines són les conseqüències de fumar cànnabis. A algunes sessions hi hauran d'anar sols i a altres ho faran acompanyats dels seus pares. En cas que durant els tallers es detecti que hi ha un problema d'addicció a la família, se'ls dirigirà al centre corresponent. Els joves tindran un mes de marge des de la denúncia de la policia per a començar el taller.

Segons indica Palau, un cop hagin finalitzat les sis sessions amb un resultat positiu l'expedient quedarà tancat i quedaran excempts de la multa. Això sí, si tornen a reincidir, llavors hauran de pagar directament la multa i ja no hi haurà opció de fer cursos alternatius. «És molt important la formació de pares i menors si volem avançar», indica Palau.

Així, l'Ajuntament de Girona segueix l'exemple d'altres poblacions que han tirat endavant projectes similars, com per exemple Olot, la Bisbal o Palafrugell.