L'Ajuntament de Girona ha incoat recentment l'expedient per declarar la caducitat de la concessió dels dos quioscos municipals que queden drets i en funcionament amb l'objectiu de fer un nou concurs públic per a totes aquelles persones que hi estiguin interessades. Estan situats a la rambla Llibertat i a la plaça Independència. La concessió administrativa estava acabada fa uns cinc anys però s'havien anat concedint pròrrogues i autoritzacions temporals fins que no es fes el nou concurs.

Això, però, no vol dir que els dos quioscos hagin de tancar mentre es resol qui serà el responsables del servei. La regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas (CiU), ha explicat que els actuals gestors podran seguir obrint fins que es resolgui el concurs.

Ara per ara, s'està treballant en el ple de clàusules, on hi haurà les bases que regiran s'esmentat concurs públic, al qual s'hi podran presentar totes les persones que ho desitgin. Hi haurà diferents condicionants, com ara un cànon anual que no serà gaire elevat i serà semblant al que hi ha vigent ara. També s'exigirà que s'obri tant al matí com a la tarda. «És un servei públic i, per tant, ha d'estar a disposició força hores», ha explicat la representant municipal. Planas també ha explicat que els quioscos podran vendre diaris, revistes i altres productes autoritzats. «Serà més o menys com ara», ha indicat.

No obstant, molts detalls encara s'han d'acabar de concretar. La idea de l'equip de govern és poder portar el plec de clàusules al ple municipal del mes de desembre. Un cop aprovat pel ple, serà quan s'obrirà el concurs públic i posteriorment s'adjudicarà el servei per als dos quioscos. Queda per establir per quants anys.

Un quiosc al parc Central?

Maria Àngels Planas, ha deixat la porta oberta perquè en un futur hi pugui haver algun altre quiosc en concessió aadministrativa. Una opció podria ser al parc Central. Aquesta possibilitat la va apuntar fa unes setmanes el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Via pública, Joan Alcalà. «No està gens descartat», ha admès la tinent d'alcalde de Règim Interior. Tot i això, la regidora de l'equip de govern ha deixat clar que, ara per ara, l'Estat encara té unes obres pendents en aquest punt i que fins i que no s'acabi no es podrà estudiar la viabilitat d'una estructura en aquest punt. Planas ha recordat que per ser rendible, ha de ser un punt on es comprovi que hi passa molta gent i que no hi hagi cap negoci similar massa a prop. «El que no voldríem és perjudicar aquest negoci ni el mateix quiosc i que, al final, tots dos hi perdin», ha apuntat.

Tres menys

Ara mateix, les estructures de la Rambla Llibertat i de la plaça Independència són les dues úniques que queden en funcionament després que n'hi hagués tres que van cessar l'activitat per diferents motius. Fa més de sis anys va tancar el quiosc que hi havia al carrer Santa Eugènia, a tocar del parc Central. Havien començat ja les inacabables obres per fer arribar l'alta velocitat a la ciutat. La suma d'aquestes obres, la crisi econòmica i alguns actes de vandalisme van provocar que els seus gestors decidissin cessar l'activitat i ningú la va seguir. L'estructura va acabar desapareixent.

Fa aproximadament un any, els responsables de la plaça Catalunya també van decidir deixar el negoci i tampoc ningú va seguir. Fa poques setmanes, l'Ajuntament el va fer desmuntar. El més polèmic ha estat el que hi havia a la Gran Via de Jaume I. Els seus responsables sabien que se'ls hi acabava la concessió i, de fet, els l'havien anat allargant per pròrrogues, fins que se'ls va manar clausurar el negoci el 30 de setembre. La justificació municipal era un projecte urbanístic que ha de permetre millorar la mobilitat i fer que els vehicles puguin entrar directament al carrer Anselm Clavé des de Jaume I. Entre la documentació de l'equip de govern també s'argumentava que ara a la Gran Via de Jaume I no hi passa tanta gent, que ara molts lectors recorren als mitjans digitals, i que venien productes que no eren estrictament autoritats per a un quiosc (com llaminadures). La família va rebre el suport de més de 1.800 formes i de dos grups muniipals de l'oposició (ERC-MES i CUP), però quan va arribar el dia, es va acabar la història. Unes poques setmanes després, una excavadora va esmicolar l'estructura.