El fiscal ha demanat al jutjat que obri judici contra els pares del nen trobat mort en un pis de Girona el 5 de gener passat. La fiscalia creu que hi ha indicis per acusar-los d'un delicte d'homicidi per imprudència greu perquè no el van portar al metge ni li van donar cap tipus d'assistència tot i «l'empitjorament progressiu i perillós» de la seva salut. El nen, que tenia 8 anys quan va morir, patia una asma crònica que s'havia agreujat entre finals de novembre i principis de desembre del 2015.

Segons el fiscal Enrique Barata, els forenses han conclòs que durant setmanes va tenir símptomes evidents que feien necessari dur-lo a l'hospital, com dificultat per respirar, sibilàncies, opressió toràcica o somnolència. Tot i això, els pares es van limitar a medicar-lo ells. Quan el petit va morir, el matrimoni i els seus altres dos fills van conviure amb el cadàver.

El fiscal recorda que el matrimoni sabia que el seu fill patia asma d'ençà que era petit perquè quan tenia un any, i vivia als EUA, el van dur a l'hospital i els metges li van detectar la malaltia. Precisament, això és el que va passar entre finals de novembre i principis de desembre del 2015. El petit va tenir una crisi aguda, que va anar a més. Era quan el matrimoni i els seus tres fills (de 8, 14 i 17 anys) ja s'havien traslladat a Girona, i vivien en un pis llogat del carrer Joan Roca i Pinet.

El fiscal destaca que tant el pare com la mare desconfiaven obertament del sistema sanitari. De fet, deixant a part la visita a l'hospital americà, només consta que el matrimoni portés el nen al metge en una altra ocasió. Va ser a finals del 2014 (quan ja vivien a Girona) perquè tenia un edema a la llengua. I durant la visita, tant el pare com la mare «van ocultar» al metge que el seu fill patia asma crònica.

Els pares usaven homeopatia i productes naturalistes per tractar el seu fill i, amb aquesta manera de fer, el matrimoni va incrementar «notablement» el riscos per a la salut del nen i, «conscients» que el nen podia morir, «van faltar als seus deures més elementals com a pares» i no el van dur a cap centre mèdic quan va patir la recaiguda.

«A conseqüència de tot plegat, el nen va acabar morint a principis de desembre del 2015», segons el fiscal i des d'aleshores van conviure amb el cadàver fins al 5 de gener passat.