Plataformes d'Afectats per la Hipoteca, el Defensor de la ciutadania, l'Ofideute de la Generalitat, Serveis Socials de l'Ajuntament... L'advocat Ferran Ribas assegura que des del Servei de Mediació en Habitage col·laboren amb qui faci falta per tal de resoldre els problemes, sovint a través de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge. I Ribas admet que la tasca que van fer les PAH, sobretot en un determinat moment, va servir per fer visible el problema de l'habitatge. "Van fer que el tema sortís als mitjans i la ciutadania es va sensibilitzar. I, com a conseqüència, les institucions també es van mobilitzar", indica Ribas. L'advocat també creu que, a banda de fer públic el problema, les PAH van demostrar que "es podia fer alguna cosa contra els bancs". "Tot el que s'està aconseguint avui, el primer dia era impensable", reconeix Ribas.

Tot i això, encara queda molta per feina per fer. I una bona manera per poder "collar" més els bancs, indica Ribas, seria tenir lleis favorables, que de moment no han arribat. "Fins ara, a l'Estat espanyol no hi ha hagut voluntat política per resoldre aquest problema", assenyala. En aquest sentit, recorda que el Parlament català sí que va aprovar una llei, la 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Aquest text regulava, entre altres coses, el lloguer social obligatori per part dels grans propietaris i la cessió de pisos buits a l'administració. El govern espanyol, tanmateix, ho va portar al Tribunal Constitucional i aquest va suspendre alguns articles, inclosos aquests dos. "Queda clar que no hi ha volutnat política, i que a l'Estat espanyol s'han posat pegats en lloc de buscar solucions efectives", es queixa l'advocat. Tot i això, Ribas confia que la nova llei que s'està preparant a Catalunya de cares a finals d'any serveixi com a mesura de pressió.

D'altra banda, la tinent d'alcalde d'Acció Social de l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha explicat que des del consistori estan treballant en un protocol per a les ocupacions de pisos, per tal d'establir de quina manera han d'actuar en aquests casos. A més, també volen declarar properament l'Oficina Municipal d'Habitatge com un servei bàsic de l'Ajuntament, per tal de deixar clar el compromís municipal amb aquesta qüestió.