L'Ajuntament de Girona crearà la figura de l'educador de carrer per arribar a grups de joves conflictius i frenar problemes de convivència en alguns barris de la ciutat. Aquests educadors també seran joves i tindran com a objectiu crear vincles amb aquests grups d'adolescents que sovint estan a les places i carrers a altes hores de la nit parlant fort, amb la música alta o embrutant l'espai públic. Són joves que no treballen ni estudien i que estan allunyats dels recursos d'inserció que els ofereix l'ajuntament. La regidora d'Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat, Sílvia Paneque, reconeix que no és efectiu enviar la Policia Municipal quan sorgeixen aquest tipus de problemes de convivència. Per això, han preferit apostar pel perfil de l'educador de carrer perquè "parlen el mateix llenguatge". Al gener començaran a treballar nou educadors als barris de Pont Major, la zona est i barris com Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert.

Apropar-se als joves que ni estudien ni treballen i que alteren la convivència a alguns barris de la ciutat. Aquest és l'objectiu que tindran els educadors de carrer, una nova figura que el consistori crea per ajudar a reduir els problemes entre veïns a alguns carrers i places de la ciutat.

Començaran a treballar al gener i ho faran a barris com Pont Major, la zona est i també a Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert. La seva tasca serà conèixer aquests joves conflictius, establir-hi vincles de confiança i oferir-los la possibilitat de fer un canvi a la seva vida. Segons explica Paneque, molts són adolescents que no treballen ni estudien i que estan moltes hores al carrer, sovint fins la matinada, amb la música alta i parlant fort.

Crear vincles amb els joves

Aquest situació provoca les queixes dels veïns. La regidora reconeix que enviar la Policia Municipal "no dóna resultats" perquè moltes vegades els comportaments d'aquests joves no suposen cap delicte, malgrat que alterin la bona convivència entre veïns. "És millorar encarar aquests problemes en positiu i no a cop de sanció", ha valorat. Per això, des de l'ajuntament han apostat per la figura de l'educador de carrer, emmirallant-se en un programa similar que s'aplica fa anys a Santa Coloma de Gramenet.

Paneque ha explicat que la selecció dels educadors la faran entitats del tercer sector que ja col·laboren amb l'ajuntament treballant amb joves. "Prioritzarem no tant el currículum acadèmic sinó les habilitats dels educadors de poder connectar amb aquests joves", ha explicat la regidora. Un dels encàrrecs que es farà als educadors és aconseguir més informació sobre què necessiten aquest tipus de joves per vincular-se als recursos tant educatius com d'inserció laboral que ofereix el consistori i que, fins ara, no atreuen aquests col·lectius.

Aquest estiu ja s'ha fet una prova pilot a la frontissa de Santa Eugènia i la regidora valora que ha anat molt bé. De fet, aquesta experiència ha animat el consistori a estendre la figura a d'altres zones de la ciutat. L'ajuntament destinarà 140.000 euros a la contractació d'aquests nou educadors, que treballaran sempre durant la tarda i la nit.