L'edifici de l'antic hospital Santa Caterina -actualment seu de la Generalitat a Girona- ja té el llibre que es mereixia pel servei que ha donat i encara dóna a la ciutat i per tota les històries i història que ha viscut. El llibre Antic hospital de Santa Caterina. 350 anys d'esperit de servei, recull les vivències de l'immoble des de diferents vessant gràcies a vuit experts en la seves matèries respectives: la doctora en història contemporània Rosa Maria Gil; el cronista oficial de la ciutat, Enric Mirambell; la historiadora d'art Isabel Juan; l'historiador i col·laborador de l'Institut de Recerca històrica de la UdG Carles Vela; David Iglésias del centre de recerca i difusió de la imatge de l'Ajuntament; Natàlia Navarro i Laura Tàrrega del centre de la imatge de la Diputació i l'historiador, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i exalcalde Joaquim Nadal. Tots vuit van rebre ahir, durant la presentació del treball, un petit objectiu com a reconeixement al seu treball: una representació de quatre rajoles del segle XVII del vestíbul principal de l'edifici.

La publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament. El delegat del govern, Eudald Casadesús, va indicar que es tracta d'un document que convida a viure el record i «deixa constància de l'esperit de servei públic» tant quan era un hospital com en l'actualitat, com a seu del Govern.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, va posar de manifest que la finca és un espai central de la ciutat, no només per la qüestió física, sinó també per la vida per de moltes persones durant molts de segles. El president de la Diputació, Pere Vila, va parlar d'un edifici immortal i d'un passat místic, així com també de les diferents contradiccions de l'immoble. Va animar els presents a «viure amb intensitat» i va apuntar que cal «recordar el passat perquè oxigena i dóna esperança».

Pel que fa als autors, Rosa Maria Gil examina l'edifici i el seu servei entre el barroc i l'actualitat. Enric Mirambell aprofita per parlar de la importància que va tenir l'hospital per a la ciutat. Isabel Juan escriu sobre la magnitud d'un edifici que donava servei als més necessitats. Carles Vela revela secrets de la fàrmacia i el seu patrimoni. David Iglésias analitza la importància de les fotografies sobre l'edifici, del qui les feia i del que s'hi veu, com també ho fan Natàlia Navarro i Laura Tàrrega. Finalment, Joaquim Nadal, parla de les reformes urbanes a la zona del Mercadal i dels nous usos que es poden donar als vells mur. El llibre esdevé també un recull d'imatges antigues, algunes de les quals pràcticament inèdites.

A més de l'edició del llibre, els actes de commemoració han inclòs un cicle de conferències, visites guiades i l'exposició 350 anys al seu costat que es prorrogarà fins a final d'any a l'Espai Santa Caterina de l'edifici de la Generalitat.