Els grups municipals de CiU, ERC-MES i CUP a l'Ajuntament de Girona han acordat una moció conjunta de suport al referèndum d'independència de Catalunya, al procés constituent i als ens locals i electes investigats per processos relacionats amb la sobirania. El text es portarà a votació en el ple municipal del proper dilluns, un dia després de la concentració que les entitats sobiranistes han convocat a Barcelona a favor de les institucions catalanes i locals i en contra de la judicialització de la política. La proposta s'aprovarà amb tota probabilitat ja que les tres formacions sumen la majoria necessària, ja que són divuit dels 25 regidors.

La moció defensa el paper dels ajuntaments com a garants de l'exercici de la democràcia en el dret a decidir i el procés cap a la independència de Catalunya, així com la llibertat d'expressió i d'idees polítiques davant els processos judicials que estan patint tant administracions com també càrrecs electes. Per això proposa cinc punts d'acord: manifestar el suport de l'Ajuntament de Girona a un referèndum vinculant sobre la independència com a molt tard el setembre del 2017; col·laborar en el debat sobre el procés constituent, de manera coordinada amb l'AMI; mostrar el suport als ajuntaments i electes investigats per la justícia per haver promogut el dret a decidir o haver defensat la independència de Catalunya; condemnar la politització de l'estament judicial espanyol i exigir una separació real de poders; i comunicar l'acord al president de la Generalitat, la presidenta del Parlament, i a l'AMI.

Els tres grups han valorat el suport conjunt en aquests punts. El portaveu de CiU Carles Ribas ha dit que «quan hi ha contradicció entre legalitat constitucional d'un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona. Judicialitzar la llibertat d'expressió d'un poble implica encadenar la democràcia». La portaveu d'ERC-MES Maria Mercè Roca ha assegurat: «defensem d'una manera clara i contundent els electes perseguits en l'exercici legítim de la democràcia». Per part de la CUP, Lluc Salellas ha afirmat que «l'Ajuntament de Girona ha de fer costat a les institucions i als electes perseguits per l'Estat, i s'ha d'implicar activament per fer possible el referèndum d'independència, la ruptura democràtica i el procés constituent de la nova República».