Ningú de l'Ajuntament de Girona va ser present a l'acte que va servir per inaugurar el nou local de la Fundació Princesa de Girona al centre de la ciutat. Fonts de la Fundació van assegurar que se'ls havia convidat, però que des de l'Ajuntament se'ls va indicar fa uns dies que no hi podrien assistir per problemes d'agenda. De fet, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va ser durant el matí en un congrés de metges. Fonts municipals també van al·legar que els diferents actes que hi havia a la ciutat van impedir la presència de l'alcaldessa al nou local de la Fundació, situat al carrer Juli Garreta número 1. Madrenas va ser a l'acte d'inauguració i de clausura del congrés.

A principis d'aquest any, l'Ajuntament va aprovar una moció on s'indicava que el suport institucional de l'Ajuntament a les activitats de la Fundació estaria sotmès a un canvi de nom d'aquesta. Tot i això, Madrenas sí que va ser a l'acte d'entrega dels Premis de la fundació, a finals inicis de juliol. Aleshores va exposar que en assistir-hi el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per protocol l'havia de rebre l'alcaldessa.

Sí que hi van ser presents altres autoritats, com el delegat del Govern català, Eudald Casadesús, el subdelegat del Govern central, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, el rector de la UdG, Sergi Bonet, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, a més d'altres polítics, així com premiats per la Fundació i estudiants.

L'acte inaugural de la nova seu, que disposa de 350 mtres quadrats distribuïts en un espai de treball per a l'equip de la Fundació, una sala d'actes i dues zones multifuncionals, va anar a càrrec del president de la Fundació, Francisco Belil i de la directora general, Mònica Margarit, que van presentar les novetats del programa per al 2017.

Compromís amb Girona

Francisco Belil va posar en relleu que el canvi d'ubicació -abans eren al Parc Científic- respon a una demanda dels joves que volien més proximitat i més transparència. Va inidicar també que el lloc de la ciutat escollit, al centre «neuràlgic» de Girona, és una demostració més de l'interès i el «compromís» de la Fundació amb la ciutat. Belil també va posar de manifest, que ahir era «el tret de sortida a una nova etapa en els programes que la fundació realitza en benefici dels joves a Girona». «Volem que aquest espai esdevingui un equipament més de la ciutat per als joves inquiets, aquells que reclamen les eines necessàries per desplegar tot el seu talent», va afirmar.

Mentrestant, Mònica Margarit va anunciar la convocatòria, per primera vegada, del Premi Internacional FPdGi, destinat a reconèixer la trajectòria d'entitats i organitzacions de la Unió Europa que treballen a favor de joves d'entre 16 i 25 anys en l'àmbit del desenvolupament professional i la innovació educativa. Subtituirà al Premi Entitat. Margarit va parlar dels dos programes a tirar endavant l'any 2017, a més dels Premis. Seran «Educar el talent emprenedor» i «Apadrinant el talent». També hi haurà, com a novetat un campus de lideratge júnior.

Finalment, en un comunicat, la CUP va reafirmar la seva crítica envers la Fundació Princesa de Girona. La formació va recordar que la institució monàrquica és «anacrònica i antidemocràtica», per la qual cosa va criticat que determinats sectors del poder gironí pretenguin «legitimar-la i promocionar-la» a través d'iniciatives com la Fundació Princesa de Girona.