Els grups municipals de CiU, ERC-MES i CUP a l'Ajuntament de Girona han acordat presentar una moció conjunta de suport al referèndum d'independència de Catalunya, al procés constituent i als ens locals i electes investigats per processos relacionats amb la sobirania.

El text es portarà a votació en el ple municipal de dilluns vinent, un dia després de la concentració que les entitats sobiranistes han convocat a Barcelona a favor de les institucions catalanes i locals i en contra de la judicialització de la política.

Tot apunta que el text s'aprovarà amb escreix ja que les tres formacions que presenten la proposta tenen divuit del 25 regidors. Per tant superen la majoria absoluta necessària. Es donarà el cas que el PSC, tot i formar part de l'equip de govern, molt probablement no donarà suport al document que sí que signen els seus socis de govern nacionalistes. No obstant, en firmar el pacte de govern entre les dues forces, ja va quedar clar que en temes «nacionals» els dos grups municipals no havien de votar necessàriament en bloc sinó que podien prendre posicionaments diferents.

La moció defensa el paper dels ajuntaments com a garants de l'exercici de la democràcia en el dret a decidir i el procés cap a la independència de Catalunya, així com la llibertat d'expressió i d'idees polítiques davant els processos judicials que estan patint tant administracions com també càrrecs electes.

Cinc punts d'acords

Per això, el text proposa cinc punts d'acord: manifestar el suport de l'Ajuntament de Girona a un referèndum vinculant sobre la independència com a molt tard el setembre del 2017; col·laborar en el debat sobre el procés constituent, de manera coordinada amb l'AMI; mostrar el suport als ajuntaments i electes investigats per la justícia per haver promogut el dret a decidir o haver defensat la independència de Catalunya; condemnar la politització de l'estament judicial espanyol i exigir una separació real de poders; i comunicar l'acord al president de la Generalitat, la presidenta del Parlament, i a l'AMI.

Els tres grups han valorat el suport conjunt en aquests punts. El portaveu de CiU Carles Ribas va dir que «quan hi ha contradicció entre legalitat constitucional d'un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona. Judicialitzar la llibertat d'expressió d'un poble implica encadenar la democràcia». La portaveu d'ERC-MES Maria Mercè Roca va assegurar: «Defensem d'una manera clara i contundent els electes perseguits en l'exercici legítim de la democràcia». Per part de la CUP, Lluc Salellas va afirmar que «l'Ajuntament de Girona ha de fer costat a les institucions i als electes perseguits per l'Estat, i s'ha d'implicar activament per fer possible el referèndum d'independència, la ruptura democràtica i el procés constituent de la nova República».