L'alcalde de Salt, Jordi Viñas (ERC), va treure ferro ahir a l'oferta de l'Ajuntament de Girona d'uns terrenys al Pla de Baix de Domeny al Departament de Salut per construir-hi el nou Hospital Josep Trueta, on també hi tindria espai el campus de salut. El consistori saltenc fa temps que també ha posat sobre la taula una gran superfície per a l'equipament sanitari. El batlle saltenc considera que l'elecció dels terrenys no hauria de recaure en les institucions si no que hauria de basar-se en una avaluació tècnica que estudiï els pros i els contres de les possibles ubicacions. Aquestes anàlisis fetes per experts haurien de tenir en compte factors com les comunicacions i infraestructures per a casos d'emergències o per facilitar l'arribada dels usuaris o els equipaments propers, per exemple.

"No vull entrar en polèmiques. Entenc que tenen dret a proposar un espai", indica Viñas en referència a l'anunci de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (CiU). Sí que apunta que "aquest hospital haurà de donar servei tant als saltencs com als gironins, com a la gent de Sarrià i de molts altres llocs. El debat sobre a quin municipi ha d'anar no s'ha de cenyir a quin poble ho vol més sinó a criteris de funcionalitat i on l'equipament serà una millor eina per als ciutadans perquè li puguin donar el millor servei", detalla. "Per saber on l'hospital pot donar millor servei, que es facin estudis tècnics i es valori el millor lloc".

Salt fa temps que lluita també perquè el nou Trueta es construeixi al seu terme municipal. En concret, a prop de l'hospital Santa Caterina. De fet, la consulta sobre el desenvolupament del sud del terme municipal no només incloïa la possibilitat que s'hi instal·li un Ikea, sinó també la reserva d'espais per a centres educatius i sanitaris, com aquest hospital, a més de pisos. Els saltencs van votar majoritàriament que "sí".

De fet, Salt és l'opció preferida de molts professionals del sector que s'han manifestat darrerament. Tant els vint caps de servei del Trueta -que van fer una carta pública- com el Col·legi de Metges amb el seu president, Josep Vilaplana, al capdavant, han manifestat la seva predilecció per l'opció saltenca.

En canvi, l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent (ERC), sí que va ser més bel·ligerant amb l'Ajuntament de la capital. A través de les xarxes socials l'alcalde va queixar-se de l'actitud possessiva de Girona etzibant un "així no es fa l'àrea urbana". Torrent va recordar que des de l'any 2009, a Sarrià hi ha una reserva de terreny de 20.000 metres quadrats per fer-hi el campus de salut -lligat al Trueta- per als estudis d'infermeria i medicina, entre altres.

CCOO a favor de Girona

Per contra, el sindicat Comissions Obreres, majoritari a la Junta de Personal de l'hospital Josep Trueta, veu amb bons ulls la proposta de Madrenas de situar el nou hospital a la zona nord de Girona. Els representants sindicals recorden que és l'opció que sempre han defensat i que, amb Puigdemont com a alcalde, ja havien mantingut converses en aquest sentit.