A final del segle XVIII, els germans Montgolfier van fer volar el primer globus aerostàtic en una esplanada a la vora del seu poble, Anonai, la capital de l´Ardecha. Un espectador va exclamar «i per a què pot servir aquest enginy». Benjamin Franklin, que també assistia a l´acte, va respondre: «i per a què serveix un infant acabat de néixer?». El globus va arribar a una alçada de dos mil metres i va recórrer més de cinc quilòmetres de distància. Quan va baixar, l´esperava un grup de pagesos que el va destrossar amb les seves forques perquè creien que contenia dimonis infernals.

En aquell mateix indret on s´havia enlairat el giny dels Montgolfier, l´any 1940 una brigada de tropes colonials franceses, provinents del Marroc i d´Algèria, van intentar parar els peus a l´exèrcit alemany, que en aquells dies envaïa França amb una força devastadora. La resistència precisament va ser trencada des de l´aire, la Luftwaffe no va deixar pedra sobre pedra i els pagesos de l´Ardecha, al contrari que 150 anys abans, van saludar amb entusiasme l´arribada del nou règim de Vichy. Que la humanitat progressa, a hores d´ara ja és un fet irrebatible, però la qüestió és si progressa adequadament. La història sempre avança en cercles concèntrics i a vegades ens agafa al mig. Mil, dos mil o cinc mil anys d´història, d´acumulació de saviesa, són poca cosa comparats amb l´inesgotable filó de l´estupidesa humana.

Aquests darrers dies n´hem tingut una prova palpable en l´elecció del nou president dels Estats Units. Els mateixos descendents intel·lectuals dels pagesos de l´Ardecha que van treure les forques quan va sortir elegit el diabòlic Obama, ara saluden el populista Trump i li donen el comandament de l´exèrcit més poderós del planeta. Benjamin Franklin, la cara del qual va acabar il·lustrant els bitllets de cent dòlars, també va dir una vegada que «Tots naixem ignorants, però s´ha de treballar de valent per continuar essent estúpids».