L'exalcalde de Salt Jaume Torramadé (CiU) s´ha afegit al debat sobre la ubicació del futur Hospital Josep Trueta amb una afirmació que no pot deixar indiferent a ningú. «Tres alts càrrecs del govern em van dir que s´acceptaria la ubicació de l´hospital si es movia el terme municipal de Girona. O sigui, el problema és que estava en terrenys de Salt i no de Girona». Torramadé admet que no té proves per escrit i prefereix no revelar els noms dels càrrecs, però manté que va ser durant el seu darrer mandat. De fet, aquesta possibilitat no seria tant descabellada per complaure la capital. El propi hospital Josep Trueta es va construir en terrenys de Sant Gregori, que posteriorment van passar a ser de Girona.

En aquesta ocasió es tractaria d´una operació de bisturí. El limít territorial està a un centenar de metres de l´àrea de Salt que tenen més opcions d´acollir l´equipament hospitalari. Per Torramadé ha arribat l´hora de de defensar que el centre ha de ser a Salt de manera clara i contundent, no de ser tebi. L´exbatlle afirma que l´opció de Salt no és la millor perquè estigui a Salt ni perquè ell sigui de Salt. Si no perquè ho diuen els professionals -en referència al col·legi de metges i els vint caps de servei del Trueta-, perquè per estalvi de recursos i per sentit comú. «No tindria cap sentit construir-lo a Domeny» com ha ofert l´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas al Departament de Salut. «Tindríem serveis duplicats a cinc minuts de diferència uns dels altres», indica. Assenyala que a Salt es podrien aprofitar els espais encara buits de l´hospital Santa Caterina i totes les instla·lacions ja existents i que el nou Trueta contigués allò que no hi ha al Santa Caterina.

De fet, apunta que el mateix Departament de Salut tenia com a prioritat tota la zona de l´altre costat de l´Avinguda de la Pau de Salt, a l´alçada del Santa Caterina. Torramadé aporta tres alternatives que li va proposar la mateixa conselleria l´any 2013. Totes tres tenen una superfície aproximada d´uns cent mil metres quadrats. Aquesta és més o menys la xifra que ha ofert Girona a Domeny. En aquest terrenys hi ha la possibilitat d´encabir-hi els campus de medicina i infermeria, a més dels de l´hospital. És, de fet, l´àrea que els polítics de Salt, sempre ha posat sobre la taula per la zxona i perquè està molt ben comunicada. Tant en el govern de Torramadé (CiU), com de Iolanda Pineda (PSC), com ara de Jordi Viñas (ERC).

Les tres opcions de Salut

De les tres opcions de Salut, una afecta Salt i Girona i calia fer expropiacions. Les altres dues són senceres al terme saltenc. Una és en terrenys privats i ressegueix un lateral del Santa Caterina. L´altra però, per l´alcalde és la millor perquè pot passar a ser de titularitat pública si es desenvolupava tot el sector tal com preveu el planejament: amb l´hospital, i superfície comercial i habitatges. El terreny toca directament a la rotonda on actualment hi ha l´aparcament de pagament. Per Torramadé, la construcció d´un edifici públi comporta beneficis el desenvolupament urbanístic i la dinamització econòmica de tot el sector i per aquest motiu, Salt és l´única població que obtindria benefici.