Escolto amb certa preocupació la notícia de la detenció d'un gihadista a Roda de Ter. I escolto amb molta més preocupació al conseller del ram afirmar que Catalunya no està exempta del risc dels efectes del terror. I la preocupació no és tant pel que pugui passar sinó per la sensació que els ciutadans estem vivint en una mena de núvol d'ignorància extrema.

Es pot arribar a comprendre que no es filtrin els detalls estratègics i tàctics de la lluita contra l'amenaça integrista. Però seria important que les autoritats, encara que fossin les municipals, fessin un esforç pedagògic decidit i concret. Si no serà fàcil que aviat patim el mateix desconcert en el qual viuen els nostres veïns francesos. Saber diferenciar entre les diferents famílies musulmanes tal com es fa amb les cristianes ajudaria.

Aprendre la diferència entre xiïtes, sunnites, salafistes i sufís, pot ajudar a no posar en el mateix sac tots els musulmans. Comprendre què és exactament el Daesh i com és capaç de captar el seus soldats internacionals a instituts, centres de culte i cafeteries, no només ens ajudaria a evitar noves captacions sinó a no veure un terrorista en cada cara no coneguda.

I acceptar que les primeres víctimes del feixisme islamista, en volum i en qualitat, són els mateixos musulmans i el llibre sagrat del qual de forma enganyosa diuen treure les seves justificacions, ajudaria a la tolerància.

I aquí ho hauríem d'entendre perfectament. Tot just fa dos dies alguns celebraven l'aniversari de la mort del terrorista més gran que hem tingut en aquest país, i que en nom de Déu i de la pàtria va assassinar vilment milers de persones. I no perquè Franco i els seus sequaços mutilessin i violessin emparats sota el blindatge bíblic hem de posar tots els cristians occidentals dins del mateix sac.

La ignorància no coneix de religió, raça ni nació. I la ignorància és la gènesi de la radicalització i el fonamentalisme. Ara, més que mai, invertir en educació és invertir en vida.

I a Girona i Salt podríem ser-ne pioners. Encara hi som a temps.