L'Ajuntament de Girona instal·larà, a principis de 2017, contenidors especials -tancats i que funcionaran amb una targeta o codi- per tal que bars i restaurants del Barri Vell hi llacin la brossa orgànica, amb l'objectiu de millorar el reciclatge. Malgrat que la idea inicial era que els restauradors haguessin de tenir els cubells a dins l'establiment, finalment han arribat a un acord amb el consistori per tal que s'instal·lin al carrer. Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso, a certa hora del dia es posaran quatre o cinc illes d'aquests contenidors especials per tal que els restauradors hi llancin la fracció orgànica. La brossa es recollirà a partir de les deu o les onze de la nit, de manera que les deixalles del sopar no s'hagin de quedar a l'establiment tota la nit. L'objectiu del consistori és millorar els percentatges de reciclatge, especialment pel que fa a l'orgànica. Segons Berloso, el reciclatge de vidre i cartró ja funciona correctament, però en canvi amb l'orgànica, envasos i rebuig encara tenen molt camí per recórrer. Per tal de millorar el reciclatge de l'orgànica, doncs, obligaran als bars i restaurants a fer servir unes bosses especials (amb un codi de barres identificatiu) per tal de poder detectar quins establiments fan bé el reciclatge i quins no. Aquestes bosses es llançaran en cubells especials que s'instal·laran al carrer en un horari concret i que seran específics per als establiments d'hostaleria: estaran tancats i funcionaran amb una targeta o clau. Tot i que inicialment l'Ajuntament preveia fer la recollida de quatre a sis de la tarda, finalment ho farà entre les deu i les onze de la nit, per tal d'endur-se les deixalles del sopar i que no s'hagin de quedar tota la nit a l'establiment. Aquesta era una de les principals reivindicacions del sector, que també ha aconseguit que els contenidors es posin al carrer i no els hagin de tenir a dins dels propis establiments, tal com el consistori preveia inicialment. Durant els primers tres mesos, l'Ajuntament facilitarà les bosses identificatives als restauradors, però després cada local se les haurà de pagar.

Pel que fa al rebuig i els envasos, aniran als contenidors ordinaris que s'estan utilitzant actualment, però també s'hauran de fer servir bosses identificatives. L'objectiu de l'Ajuntament és comprovar quins establiments fan correctament el reciclatge i evitar la picaresca. Per això, uns responsables d'inspecció aniran comprovant a veure si cada establiment deixa les bosses al contenidor que toca. A banda de millorar el reciclatge, l'Ajuntament també vol evitar que els residus s'acumulin al voltant dels contenidors, ja que donen una mala imatge de la ciutat.

En aquesta primera fase, hauran de seguir aquest procediment els establiments d'hostaleria del Barri Vell. Més endavant s'estendrà als bars i restaurants de la resta de la ciutat, mentre que en un tercer pas s'imposarà també als comerços. La darrera fase consistirà a implantar el sistema a tota la ciutadania.