La ciutat de Girona comptava a principis d'any amb 1.397 habitatges buits, el que significa 250 més que l'any 2015, segons les dades de la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial (UMAT). Aquesta xifra s'ha calculat a partir dels comptadors d'aigua que han estat sense consum durant un any seguit (571), la taxa d'escombraries domiciliàries generades fa més d'un any (603) i els habitatges nous amb primera ocupació i sense alta de comptador (223). Segons l'informe del consistori, aquest augment d'habitatges buits s'ha detectat, sobretot, a partir de la taxa d'escombraries.

Segons les dades municipals, el parc d'habitatges de la ciutat ascendeix actualment a 48.444 vivendes, de les quals un 2,88% estan buides. A més, segons el Padró Municipal d'Habitants, es registren 2,65 habitants per vivenda. Segons els seus càlculs, a més, hi ha 9.903 habitatges ocupats per persones que no hi estan empadronades. En aquesta línia, doncs, hi hauria 26.279 persones vivint en habitages en els quals no estan empadronats.

L'Ajuntament de Girona no compta amb un registre directe d'habitatges buits a la ciutat. Per això, per tal de determinar-ne la quantitat, la UMAT fa un procés de «filtratge» progressiu de les dades a partir de padrons o registres diversos. S'entén que un habitatge està buit o en desús quan no hi ha persones empadronades ni hi ha despesa d'aigua corrent en un període mínim d'un any.

El registre de comptadors d'aigua, doncs, es considera una informació bàsica per al reconeixement de les vivendes buides, ja que es consideren en desús els que no presenten canvis de register durant un any seguit.

El padró d'escombraries municipal és una altra font per a detectar les vivendes buides a la ciutat. Quan en un habitatge es dóna de baixa el comptador d'aigua (i per tant ja no apareix a la base de dades), automàticament se li genera la taxa d'escombraries domiciliària perquè la paguin directament a l'Ajuntament i no a través de la factura de l'aigua, com quan hi ha consum. A partir d'aquest padró, es poden localitzar els habitatges que fa més d'un any que hi són d'alta i que, per tant, no tenen comptador i no consumeixen aigua.

Finalment, també es consideren buits els habitatges nous on, tenint la primera ocupació concedida des de fa més d'un any, no s'hi ha donat d'alta cap comptador d'aigua.