L'Ajuntament de Girona ha contractat una advocada laboralista per tal de resoldre els conflictes entre els treballadors de Trargisa (Tractament de Residus i d'Aigües Residuals del Sistema de Girona SA). Es tracta de la societat mercantil de capital cent per cent públic que gestiona la depuradora d'aigües residuals i la incineradora. De fet, hi ha hagut alguna agressió física entre companys de feina a l'interior de les instal·lacions que ha acabat amb una denúncia entrada als Mossos d'Esquadra. El regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso, ha explicat que han pres la mesura perquè Trargisa no té advocat, així com pel fet que, dels que treballen a l'Ajuntament, cap és laboralista i ara mateix «tots tenen molta feina» en altres temes municipals.

Amb independència del recorregut que tingui la denúncia que hi ha als Mossos d'Esquadra, l'advocada obrirà un expedient per resoldre aquest conflicte entre els treballadors i també escometrà altres problemes laborals. A més, farà un estudi de la situació de tot el personal contractat per valorar les tasques que realitzen i el sou que cobren per fer-les. La plantilla està formada per una cinquantena de treballadors. L'advocada també s'encarregarà d'assessorar i fer diferents recomanacions en matèria laboral.

Números mirats amb lupa

Aquest és un nou episodi vinculat a una empresa que està essent analitzada amb lupa des de fa uns mesos. Tal com va avançar Diari de Girona, Trargisa està intervinguda des del setembre. L'Ajuntament de Girona va decidir posar un enginyer municipal, Jordi Pons Ribas, al capdavant de la societat i està analitzant minuciosament tot el que està relacionat amb les instal·lacions, el servei, el manteniment i sobretot, amb els números de l'empresa, com ara factures, contractes de personal, els salaris i les obres contractades i executades, entre altres.

De fet, l'enginyer funciona com a relleu del director i gerent de la societat, Alfred Viñas, que està de baixa des de fa uns mesos.

Tal com va explicar en el seu moment el regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso, s'estan mirant els números de totes les societats amb participació municipal. Així, a més de Trargisa, també hi ha Girona + Neta i la companyia d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià.

Trargisa pertany a diverses corporacions locals (Ajuntament de Girona, que té el 73% de les accions, Ajuntament de Salt, que té el 23%, i Ajuntament de Sarrià de Ter, que té el 4%). Gràcies a la planta, tracta les aigües recollides al sistema de sanejament, format pels municipis de Girona, Salt, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Aiguaviva, Vilablareix i part de Fornells de la Selva. A la planta incineradora, es gestionen els residus de Girona, Salt i Sarrià de Ter i el procés genera electricitat i subproductes.