L'Ajuntament de Girona ha ajudat 24 emprenedors a posar en marxa les seves iniciatives a través del programa «Aixequem Persianes». Des de l'any 2013, data d'inici del programa, el consistori ha atorgat 62.000 euros en forma d'ajuts econòmics per a la posada en funcionament de negocis situats en els carrers i barris més afectats per la crisi. La prova pilot va començar a Sant Narcís, que va estar especialment castigat per les obres del tren d'alta velocitat, i després es va ampliar també a Santa Eugènia i Can Gibert del Pla.

La iniciativa ha anat agafant volada de forma progressiva. L'any 2013, quan es va fer la prova pilot, només s'hi va acollir una persona. L'any 2014 hi van participar sis emprenedors; el 2015, cinc, i aquest 2016 ja han estat dotze. L'Ajuntament atribueix l'increment del darrer any a la simplificació del programa.

A data d'avui, durant aquest 2016 s'han atorgat 35 euros a dotze projectes empresarials. Però veient l'interès que hi ha per obrir negocis en aquests barris, l'Ajuntament ha decidit ampliar en 15.000 euros l'actual convocatòria, de manera que es poden presentar noves sol·licituds fins al 31 de desembre o fins que s'esgoti el pressupost.

El consistori valora tan positivament l'evolució del programa que està pensant a ampliar-lo a altres zones de cara al 2017. Segons ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, el programa té un doble objectiu: per una banda, ajudar les persones emprenedores, i per l'altre, contribuir a la dinamització econòmica i social dels barris més afectats per la crisi amb l'ocupació de locals que fins ara havien estat tancats.

El programa ofereix dues línies d'ajut. Per una banda, hi ha informació, orientació i assessorament tècnic per a la creació de l'empersa. I per l'altre, ajudes econòmiques directes, a fons perdut i fins a esgotar la partida, per a l'establiment i l'inici de l'activitat econòmica amb un import màxim de 3.500 euros. S'hi poden acollir els titulars d'activitats que implantin el negoci en aquests barris, ja siguin projectes cooperativisites, persones físiques o jurídiques amb projectes d'emprenedoria o experiències singulars que contribueixin a dinamitzar sectors en risc.