Una llúdriga es va deixar veure ahir al migdia pel centre de Girona. L´animal hauria remuntat el riu Onyar des del Ter i es va aturar en diverses ocasions sense ser concient que era l´atraccció de molts vianants. En moltes poblacions, la presència d´una llúdriga no és estranya però a la ciutat de Girona no és gens habitual. I menys de dia i durant pràcticament una hora.

De fet, la notícia de la presència de l´animal va córrer com la pólvora entre els naturalistes. Era pràcticament la una del migdia. Va estar durant una estona entre l´herba de sota del pont de Pedra i posteriorment, a sota de la plaça Catalunya. Va creuar tota la plataforma fins que va arribar a la part cimentada de l´Onyar i allà s´hi va passar prop d´una hora. Es va submergir en diverses ocasions va capturar algun peix i va posar-se a dormir una estona, al costat d´una colònia de gats que habita a la zona des de fa anys i que mirava amb cert temor la presència d´aquell ésser estrany.

Habitualment poc visible

No és el primer cop que una llúdriga volta per Girona. Se n´ha vist a les nits i se n´han detectat rastres en zones de ribera de Pedret o de Fontajau. Al Pla dels Socs de Salt també se n´ha vist. El més normal és trobar-ne excrements. No obstant això, la novetat és que ahir va fer-se present a la vista de tothom.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de l´Ajuntament de Girona, Narcís Sastre, va mostrar-se molt satisfet per la presència d´aquest animal. El representant municipal va destacar que això evidenciava la qualitat de l´aigua del riu. Ell és qui, de fet, va ser dels primers a veure la llúdriga i qui va avisar els coneguts. En aquells moments buscava alguns dels ocells que també solen fer parada a les ribes de l´Onyar, algun blauet, o un martinet blanc o un bernat pescaire. Així ho relatava: «Buscàvem el tímid i vistós blauet, però ens ha cridat l´atenció un animal que, aparentment, feia el ronso a la riba del riu. El que primer ens ha semblat un gat, ha resultat ser una llúdriga. Ho hem hagut de mirar més d´una vegada, ja que es tractava d´un fet inèdit. No, no era un gat. No, tampoc era un visó americà. No hi havia cap dubte: una llúdriga, per estrany que fos en ple migdia i en ple centre de Girona». «És un moment històric des d´un punt de vista de biodiversitat», va insistir el regidor.

Narcís Sastre va explicar que la troballa havia estat «una sorpresa majúscula». Però va exposar que «l´arribada d´aquesta llúdriga no és una anècdota. Ho podem interpretar com una reconeixement a la feina de la gent que ha estat picant pedra des de fa anys, però també com un incentiu per a aquells que, d´una manera o altra, tenim responsabilitats en la gestió del medi natural».

Fa uns anys hi va haver una campanya per reintroduir aquesta espècie a les comarques gironines on pràcticament havia desaparegut, entre altres qüestions, per la contaminació dels rius. Un d´ells va ser el biòleg i exregidor de Medi Ambient de Girona, Ponç Feliu. Ahir estava exultant: «Increïble, impressionant, mai hauria pensat que aquest moment arribaria», va explicar. «Si m´arriben a dir fa vint anys que veurien una llúdriga a l´Onyar, a plaça Catalunya, no m´ho hauria cregut».