El Síndic de Greuges de Catalunya ha tramitat un total de 2.032 actuacions al llarg del 2016 a les comarques gironines. D'aquestes, la majoria són queixes (1.269), seguit de les consultes (750) i també ha fet tretze actuacions d'ofici. El Síndic, Rafael Ribó, recorda que les administracions no complexen la llei, que els obliga a respondre en un marge màxim de 30 dies.

Per exemple, en el cas de l'ajuntament de la capital, el temps mitjà de resposta és de 71 dies. Entre les actuacions d'ofici destaca l'informe sobre el pla d'autoprotecció del túnel del TAV, que encara no està vigent. Ribó ha criticat Adif per acumular un "retard escandalós" i ha recordat que encara no li ha enviat la documentació sol·licitada fa mesos. També s'ha oposat a la voluntat de la Generalitat de crear un macrocentre de menors a La Misericòrdia de Girona. "El Síndic diu no a la massificació", ha declarat.

El Síndic, Rafael Ribó, ha presentat l'informe d'activitat a les comarques gironines durant el 2016. Entre d'altres, destaca que s'han iniciat 1.635 actuacions (a Catalunya, un total de 20.650) i que s'han tramitat fins a 2.032 actuacions. La majoria són queixes (1.269), consultes (750) i tretze actuacions d'ofici.

De mitjana, es produeix una actuació per a cada 465 gironins. Per àmbits, les actuacions sobre polítiques territorials són les més freqüents (34,4%), seguides de les consultes i queixes sobre polítiques socials (24%).

Els cinc municipis amb més queixes són la capital (236), Figueres (125), Blanes (95), Lloret de Mar (89) i Pals (86). En aquest darrer municipi, ha estat la tramitació del nou POUM la que ha motivat gran part de les actuacions. Rafael Ribó ha qualificat "d'inadmissible" el projecte que tramita l'ajuntament, que vol permetre la construcció de gairebé 2.500 habitatges en l'horitzó dels propers 12 anys.bb

"Retard escandalós" d'Adif

Una altra de les actuacions d'ofici iniciades pel Síndic de Greuges fa referència al pla d'autoprotecció del TAV a Girona, que encara està pendent d'aprovar. La Generalitat no el vol avalar perquè considera que hi ha mancances que Adif ha de resoldre. Ribó ha requerit informació a l'administrador d'infraestructures estatal però encara està esperant una resposta. "Qui triga més i massa és Adif, que acumula un retard escandalós", ha lamentat.

Ribó també s'ha mostrar contrari al projecte de la Generalitat d'unificar dos centres de menors en un de sol. El projecte passa per portar els menors del Mas Garriga, a Juià (Gironès), fins al centre de la Misericòrdia, a Girona. El síndic ho ha criticat i ha advertit que això generaria "massificació", tal i com denuncien els treballadors.