om va ajudar el Whatsapp en el recompte de persones sense sostre que es va celebrar a Girona el maig passat? Doncs força. Segons un estudi publicat al Journal of Social Distress and the Homeless, aquest sistema de missatgeria instantània va permetre fer més eficient el recompte i va permetre que gent sense sostre que no s'atrevia a contactar directament amb l'equip professional, decidís utilitzar Whatsapp per posar-s'hi en contacte. Això els va permetre augmentar fins a un 19,4% la quantitat de dades obtingudes. Les conclusions de l'informe mostren que la comunicació entre les persones sense llar i els serveis de salut i salut mental pot millorar potencialment gràcies a aquest tipus de noves tecnologies.

L'estudi, que porta per títol Using WhatsApp for a homeless count, ha anat a càrrec de Fran Calvo (Institut d'Assistència Sanitària a Girona) i Xavier Carbonell (Universitat Ramon Llull). El document analitza en profunditat l'ús d'aquesta aplicació durant el recompte, que es va celebrar el 25 de maig de 2016 i va permetre detectar fins a 283 que dormen al carrer a la ciutat de Girona. Aquesta va ser la primera vegada que s'utilitzava aquest servei de missatgeria instantània amb l'objectiu de millorar l'eficiència d'un reocmpte oficial de persones sense sostre.

Segons les dades obtingudes, es van enviar un total de 162 whatsapps als coordinadors durant les hores que va comptar amb el recompte, principalment per preguntar qüestions relacionades amb la metodologia o per advertir dels indigents que ja havien estat comptats, per tal d'evitar repeticions. També va servir per intercanviar missatges motivacionals i de suport.

Més enllà de les hores que va durar el recompte, Whatsapp també va servir perquè persones sense sostre que potser no van ser localitzades pels participants -que eren voluntaris, no professionals- poguessin posar-se en contacte amb els equips d'assistència i donar a conèixer el seu cas.

Per tot plegat, els autors de l'estudi apunten que l'ús d'aquest tipus de noves tecnologies, combinat amb el coneixement del territori que tenen els professionals, poden millorar aquests sistemes de recompte, que en el passat havien passat per alt algunes persones. D'aquesta manera, indica, es poden aconseguir dades sobre els sense sostre que d'una altra forma no es podrien obtenir.