El sindicat Professional de Policies Municipals d'Espanya (SPPME) ha presentat una querella criminal als jutjats de Palma contra l'actual regidora de Seguretat Ciutadana, Angèlica Pastor, a la qual s'imputa un delicte de prevaricació administrativa. La denúncia, que està pendent de ser admesa a tràmit, es refereix a la contractació de l'excap de la Policia Municipal de Girona com a cap de la de Palma, Josep Palouzié i Biscaia, que ocupa el càrrec des del mes de juny.

Segons el sindicat, la contractació de Palouzié, que procedeix de la Policia de Girona, hauria estat il·legal ja que no ha acreditat tenir el títol mínim de català, com exigeix la normativa per a l'accés a la funció pública. A més de Pastor, també figuren com a querellats el mateix cap de la Policia i el cap de servei que va avalar la contractació.

El 6 d'abril de l'any passat es va aprovar la llei sobre la recuperació de l'ús del català a la funció pública, que va entrar en vigor una setmana més tard. Les bases per a la convocatòria d'aquesta plaça es van publicar al juny, quan la llei sobre el català ja estava en vigor, pel que el sindicat entén que era «requisit indispensable l'acreditació del coneixement de la llengua catalana per part del senyor Palouzié» .

Segons descriu la querella, elaborada per l'advocat Andrés Buades de Armenteras, el novembre es va sol·licitar a l'Ajuntament, per part del sindicat, un certificat del títol de coneixement de la llengua catalana que hauria presentat Palouzié. La resposta del govern va ser, en comptes de presentar el certificat, era lliurar un informe elaborat pel cap de servei de l'àrea de Seguretat. En aquest informe s'assenyalava que no se li podia exigir aquest títol al cap de la Policia Local, ja que l'acord de la Junta de Govern sobre la certificació del català a l'administració local, no havia estat publicat en el BOIB en el moment de publicar la convocatòria

Davant d'aquest escenari, el sindicat acusa la regidora de Seguretat Ciutadana, Angèlica Pastor, de demorar la publicació de l'acord, per permetre que Palouzié obtingués la plaça de cap de policia.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Angèlica Pastor, per la seva banda, afirmat que el cap «reunia tots els requisits exigibles per la Llei quan va ser nomenat».

Reunia els requisits

La regidora recorda que en la relació de llocs de treball aprovada per Cort i publicada al BOIB no es requereixen coneixements de català per ocupar el lloc de cap de la Policia Local. Segons Pastor, tot i que la llei aprovada pel Parlament el març de 2016 ja ho exigia, encara no era d'aplicació, ja que no es recollia en la relació de llocs de treball aprovada. Pastor diu que no és veritat que el secretari de l'Ajuntament no volgués signar el nomenament de Palouzié, ja que aquest funcionari va plasmar la seva firma juntament amb la de l'alcalde a l'acte de nomenament del nou cap.

A més,insistex que Palouzié està en possessió de la titulació requerida per ocupar el lloc de cap de la Policia Local, tal com es posa de manifest en la consulta feta abans del nomenament davant la Direcció General d'Interior. Així mateix, es va esperar a comptar amb el decret d'equivalències aprovat per la Conselleria d'Interior del Govern. També destaca que ella «no contracta ningú, ho fa la junta de govern» i acusa el Sindicat que promou la querella per via penal d'actuar de «mala fe» per no haver intentat abans la via de la jurisdicció administrativa.