Contractació de personal sense haver fet un procés públic de selecció prèvia. Salaris allunyats -i molt més elevats- de qualsevol conveni sectorial. Aquestes són algunes de les irregularitats que l´informe fet pels serveis jurídics de l´Ajuntament de Girona ha detectat en la gestió de l´empresa pública Trargisa, i que ha motivat que Girona, Salt i Sarrià hagin decidit fer una investigació en profunditat per determinar responsabilitats.I és que, segons aquest informe, Trargisa -que gestiona la depuradora d´aigües residuals i la incineradora de Campdorà- és una societat amb capital 100% públic, però en l´aspecte laboral no s´ha regit amb criteris de contractació pública. L´informe apunta el director gerent, Alfred Viñas (actualment de baixa), com a responsable de totes aquestes qüestions.

Segons s´assenyala en el document, al qual ha tingut accés Diari de Girona, els processos de contractació de les empreses de capital íntegrament públic han d´estar regits per criteris d´igualtat, publicitat i mèrit. En el cas de Trargisa, tanmateix, no s´ha pogut trobar cap document que acrediti que es va seguir el corresponent procés de selecció del personal que forma part de la plantilla. És a dir, no hi ha cap prova que es va fer una convocatòria, que es va publicitar i que es va celebrar el corresponent procés, sinó que en la majoria d´expedients només hi consta la formalització del corresponent contracte, habitualment a càrrec del director gerent.

Per tot plegat, l´informe assenyala que, per regularitzar la situació, s´hauria de convocar el corresponent procés de selecció per a cadascuna de les places. A més, també indica que cal que s´aprovi una relació dels llocs de treball necessaris per a la prestació dels diferents serveis, quines han de ser les seves funcions i quines qualificacions s´han d´exigir als treballadors que les portin a terme. A partir d´aquí, també s´haurien d´aprovar unes normes que regulin els procediments de selecció i contractació del personal.

Una altra qüestió clau són els salaris dels treballadors. Segons l´informe municipal, els sous dels empleats de Trargisa no s´ajusten a cap conveni sectorial per a activitats d´aquest tipus, sinó que són més alts del que correspondria per a una activitat d´aquest tipus. Segons el document, inicialment es van fixar els salaris a partir de les taules salarials de les anteriors empreses públiques, i a partir d´aquí es van anar modificant de maner individualitzada sense que se´n fes una justificació. Tot plegat ha comportat un increment de la despesa de l´empresa.

Davant d´aquests fets, l´informe assenyala que cal que s´aprovi un conveni regulador dels salaris i condicions de treball, de manera que hi hagi una justificació si els sous s´allunyen del que marquen els convenis sectorials, per tal de garantir l´eficiència de l´empresa.