Aquest dissabte s'ha celebrat a Girona el segon Congrés Internacional d'Enoturisme que ha reunit a uns 130 professionals del sector vinícola. Des del sector s'ha destacat la "bona salut" i les bones perspectives que s'albiren en el negoci. Un dels responsables de l'organització del congrés, Josep Vergés, posa de relleu que busquen "fomentar el debat" entre els professionals i ha destacat que el món de l'enoturisme "no busca una competitivitat" entre els professionals, i això, segons Vergés, beneficia el sector.

Una de les intervencions més esperades ha estat la del copropietari del Celler de Can Roca, Josep Roca, que considera que "avui ja no es fan vins bons o dolents, sinó que hi ha coses autèntiques o intent de còpies". En aquest sentit, Roca ha destacat que "el jovent que es dedica al món del vi, ha voltat molt, ha treballat, ha tornat al territori i expressa autenticitat".

Girona torna a ser la capital del vi amb el segon congrés d'Enoturisme que se celebra a la ciutat aquest dissabte. En total es faran una dotzena de xerrades que serviran per debatre sobre la realitat del sector, però també per buscar formes per "explotar-lo amb responsabilitat". Un dels organitzadors del congrés, Josep Vergés, considera important que "es doni valor al vi" i que hi hagi una resposta "tant satisfactòria" per part del sector.

Vergés ha explicat que el que busquen és fer de Girona un "punt referencial" per a professionals que puguin "acostar postures" i debatre per dir "cap on va" el sector, que, segons Vergés "està creixent i té molt camp per córrer".

Un dels ponents principals ha estat el copropietari del segon millor restaurant del món, Josep Roca, que ha destacat que a Catalunya "gaudim d'una nova realitat" des de fa uns anys, amb la rellevància que ha pres el vi. "Ja no només és important la gastronomia, ara el vi s'ha convertit en quelcom que els consumidors aprecien i valoren".

Tant Roca com Vergés han coincidit a destacar el nínxol de mercat que ofereixen les vinyes i tot el que les envolta. "Abans els estrangers marxaven sabent que aquí podien beure bon vi, ara veuen com es produeix", ha destacat Vergés.

En aquest sentit, el responsable de l'organització destaca que els cellers, que fins ara eren espais dedicats exclusivament a la fabricació, s'han convertit ara, en atractius turístics on es mostra la professió. "Hi ha bodegues plenes de turistes a qui se'ls ensenya a podar els ceps, a raspar per oferir-los després un tast. Abans, només hi havia els treballadors", explica Vergés.El millor sommelier d'Espanya

Un dels atractius del congrés ha estat la presència del millor sommelier d'Espanya, Josep Pelegrin que ha posat en valor la "bona qualitat" dels vins que es fan a Girona. "Evidentment que el producte que es fa aquí pot competir amb altres grans D.O", diu. En aquest sentit, el sommelier destaca "la gran gamma de vins" que es fan a les comarques gironines.

Pelegrin reconeix que "no s'havia explicat bé" la rellevància del vi i l'activitat econòmica que genera, però diu que "afortunadament les coses han canviat" i ara cada cop hi ha més gent interessada en aquest sector.

Més 'wine lovers'

Una de les característiques del congrés ha estat que enguany s'han inscrit persones que no son professionals, però que comparteixen la passió pels vins, els anomenats 'wine lovers'. Vergés ha explicat que l'interès que desperta l'enoturisme i tot el que l'envolta fa que persones de fora de l'àmbit professional acudeixin en congressos com el gironí.

A més de professionals de la restauració i 'wine lovers' també s'han acostat al congrés directors de comunicació, periodistes enòlegs, directors de cellers d'arreu i distribuïdors.