El segon Congrés Internacional d'Enoturisme va reunir ahir uns 130 professionals del sector vinícola a Girona. Des del sector es va destacar la «bona salut» i les bones perspectives que s'albiren en el negoci. Un dels responsables de l'organització del congrés, Josep Vergés, va posar en relleu que busquen «fomentar el debat» entre els professionals i va destacar que el món de l'enoturisme «no busca una competitivitat» entre els professionals, i això, segons Vergés, beneficia el sector. Una de les intervencions més esperades va ser la del copropietari del Celler de Can Roca, Josep Roca, que considera que «avui ja no es fan vins bons o dolents, sinó que hi ha coses autèntiques o intent de còpies». En aquest sentit, Roca va indicar que «el jovent que es dedica al món del vi ha voltat molt, ha treballat, ha tornat al territori i expressa autenticitat».

En total es van fer una dotzena de xerrades que van servir per debatre sobre la realitat del sector, però també per buscar formes per «explotar-lo amb responsabilitat». Josep Vergés considera important que «es doni valor al vi» i que hi hagi una resposta «tan satisfactòria» per part del sector.

Vergés va explicar que el que busquen és fer de Girona un «punt referencial» per a professionals que puguin «acostar postures» i debatre per dir «cap a on va» el sector, que, segons Vergés, «està creixent i té molt camp per córrer».

Mentrestant, Roca va assenyalar que a Catalunya «gaudim d'una nova realitat» des de fa uns anys, amb la rellevància que ha pres el vi. «Ja no només és important la gastronomia, ara el vi s'ha convertit en quelcom que els consumidors aprecien i valoren», va indicar.

Roca i Pelegrin

Tant Roca com Vergés van coincidir a destacar el nínxol de mercat que ofereixen les vinyes i tot el que les envolta. «Abans els estrangers marxaven sabent que aquí podien beure bon vi, ara veuen com es produeix», va apuntar Vergés.

En aquest sentit, el responsable de l'organització va dir que els cellers, que fins ara eren espais dedicats exclusivament a la fabricació, s'han convertit ara en atractius turístics on es mostra la professió. «Hi ha bodegues plenes de turistes a qui se'ls ensenya a podar els ceps, a raspar per oferir-los després un tast. Abans, només hi havia els treballadors», va explicar Vergés.

Un dels atractius del congrés va ser la presència del millor sommelier de l'Estat, Josep Pelegrin, que va posar en valor la «bona qualitat» dels vins que es fan a Girona. «Evidentment que el producte que es fa aquí pot competir amb altres grans D.O.», va dir. En aquest sentit, el sommelier va aplaudir «la gran gamma de vins» que es fan a les comarques gironines.

Pelegrin va reconèixer que «no s'havia explicat bé» la rellevància del vi i l'activitat econòmica que genera, però que «afortunadament les coses han canviat» i ara cada cop hi ha més gent interessada en aquest sector.

«Wine lovers»

Una de les característiques del congrés ha estat que enguany s'han inscrit persones que no són professionals, però que comparteixen la passió pels vins, els anomenats wine lovers. A més de professionals de la restauració i wine lovers també es van acostar al congrés directors de comunicació, periodistes enòlegs, directors de cellers d'arreu i distribuïdors.