El Parlament ha aprovat una proposta de resolució que insta el Govern a convertir l'escola 9d4t en un institut-escola. Aquest centre va néixer a Quart l'any 2008 i aplica un mètode educatiu no-tradicional. Els primers alumnes que van entrar a l'escola aquest curs acaben la primària. Segons la planificació d'Ensenyament, els alumnes haurien de fer l'ESO a l'institut de Vilablareix. En canvi, tant pares com equip docent volen que els estudiants puguin seguir amb el mateix mètode educatiu al centre i demanen al Govern que instal·li un mòdul prefabricat a l'escola, que ja té un espai reservat. La proposta de resolució l'han presentat conjuntament PSC, C's, PPC, CSP i CUP. El grup de JxSí ha presentat un seguit d'esmenes que la resta de grups no ha acceptat i, per tant, ha votat en contra de la proposta. La idea de convertir el 9d4t en institut-escola també compta amb el suport de l'Ajuntament de Quart, en Consell Escolar i la FAPAC. Alguns representants han assistit a la comissió d'Ensenyament on es debatia la proposta.

La proposta de convertir el 9d4t en institut-escola ha arribat fins al debat de la comissió d'Ensenyament del Parlament. Els pares i mestres d'aquesta escola fa temps que reivindiquen que volen que els alumnes puguin cursar també la secundària al centre, per tal de seguir amb el mateix mètode pedagògic.

En aquesta escola, creada el 2008, s'aplica un mètode no-tradicional, basat en el respecte del temps natural de cada infant. S'usa com a eina principal el 'Pla de treball', amb el que cada alumne autogestiona el seu aprenentatge amb l' acompanyament d'un mentor.

A la comarca del Gironès no hi ha cap institut públic que usi una metodologia semblant i, per tant, els pares i l'equip docent volen que els alumnes que ara fan 6è de primària es puguin quedar al centre a fer l'ESO. Això suposaria convertir aquest centre -que és d'una sola línia- en un institut-escola. D'aquesta manera, s'evitaria que els alumnes haguessin d'anar fins a l'institut de Vilablareix.

"Posar un barracó a Vilablareix o a Quart"

Al redactat de la proposta de resolució s'assenyala que la proposta no suposa una despesa superior, ja que a l'institut de Vilablareix també caldria instal·lar un mòdul prefabricat per encabir els alumnes que vinguessin del 9d4t. "En el fons no és un tema de diners, es tracta de posar un barracó a Quart i no a Vilablareix", ha remarcat el diputat socialista Rafael Bruguera.

La proposta de resolució l'han presentat conjuntament PSC, C'S, CSP, PPC i la CUP. Tots hi han votat a favor a excepció de la CUP, que s'ha abstingut. Segons ha argumentat el diputat Carles Riera, la formació encara no ha definit una postura sobre la creació de la figura de l'institu-escola i, per tant, han preferit abstenir-se perquè aritmèticament la proposta prosperava.

Per part de CSP, el diputat Marc Vidal ha remarcat que es tracta d'un projecte educatiu "consolidat" i que apostar per l'institut-escola "té sentit social, pedagògic i demogràfic". Per a Vidal, el departament s'està "equivocant" si no aposta per implantar la figura de l'institut-escola a Catalunya.

Així mateix, la diputada popular Maria José Garcia Cuevas ha remarcat que el model pedagògic és el que volen "els pares per als seus fills" i que és un model que ha donat bons resultats. La diputada ha recordat que és un projecte que desperta consens al territori i que els pares han arribat a recollir més de 3.000 signatures de suport.

Esmenes refusades

El part del grup de Junts pel Sí ha presentat tres esmenes a la proposta de resolució que la resta de grups no han volgut acceptar. El diputat Antoni Balasch ha lamentat que no s'hagin volgut asseure a debatre-les i ha remarcat que hi ha un acord previ que fixa que la figura de l'institut-escola és per a centres a partir de dues línies. En canvi, el 9d4t és una escola d'una sola línia. "Si ho fem amb Quart ho demanaran tots els pobles, i això com es paga?", s'ha preguntat.

A més, Balasch ha defensat que "tots els projectes educatius" de les escoles catalanes són "vàlids" i que no poden considerar per sobre de la resta el d'aquesta escola de Quart.