En moments d'autèntica emergència, no hi ha temps per a trucades. Per això, la Policia Local de Girona compta amb una «app» per a mòbil, anomenada DRAG Alert, que permet a la víctima d'una agressió enviar un senyal d'alerta prement tan sols un botó i activant així una patrulla de forma immediata. Fins ara, aquest servei estava restringit només a comerços i a les víctimes de violència de gènere. Ara, però, l'aplicació ja està preparada perquè la pugui utilitzar qualsevol persona que es trobi en situació de vulnerabilitat. Els usuaris, això sí, hauran de passar una entrevista prèvia amb els agents i signar un contracte comprometent-se a fer-ne un bon ús. L'objectiu de la Policia és poder evitar i fer aflorar casos relacionats no només amb la violència de gènere, sinó també d'homofòbia o xenofòbia, entre altres. La policia gironina és la primera de tot Catalunya que està provant aquest sistema, que si funciona s'estendrà a altres cossos policials del país.

El DRAG Alert o «botó vermell» es va posar en marxa l'any passat per a les dones víctimes de violència de gènere. L'aplicació, disponible de manera gratuïta en els mòbils i tauletes de sistema Android, permet a les usuàries que es trobin amb algun problema posar-se en contacte amb la policia prement tan sols un gran botó vermell que els apareix en pantalla. Quan la policia rep l'alerta, envia de forma immediata una patrulla fins al lloc dels fets. Al llarg d'aquest primer any, el botó s'ha premut en quatre ocasions, i en una d'elles els agents van aconseguir detenir l'agressor. En els casos on el risc és més alt, la policia pot -prèvia autorització de la dona- geolocalitzar l'usuària i resseguir els seus passos de forma constant. En aquests moments, la policia té controlada una dona amb aquest sistema.

Veient el bon funcionament del DRAG Alert amb les víctimes de violència de gènere, la Policia ha decidit fer un pas més i obrir aquest sistema a qualsevol persona que es trobi en situació de vulnerabilitat. Així doncs, aquelles persones que pateixin per la seva seguretat podran demanar a la policia l'activació del «botó vermell» (tot i que la geolocalització continuarà restringida només a les víctimes de violència masclista). Segons explica el sergent Eduard Caula, l'objectiu és poder oferir més seguretat a totes les persones que se sentin en situació de perill, de manera que l'app els permetrà avisar els serveis de seguretat de forma ràpida i silenciosa quan es trobin amb algun problema. Tot i que, previsiblement, bona part de les usuàries puguin seguir essent dones amb por de patir violència masclista, també pot servir per evitar agressions homòfobes o xenòfobes. En aquests moments, el cos policial està pendent de crear un reglament d'ús per tal d'establir el conjunt de supòsits en els quals es podrà activar aquest sistema.

Una de les prioritats de la policia, tanmateix, és assegurar-se que els usuaris no fan un mal ús del servei i que no activen el botó sense motiu o per a venjar-se d'una altra persona. Per això, aquells que vulguin utilitzar l'aplicació hauran de passar abans per comissaria, on se'ls farà una entrevista i hauran d'omplir un formulari amb les seves dades i comprometre's a fer un bon ús de l'aplicació. Amb aquesta entrevista personal, la policia no només podrà assegurar-se que la persona realment necessita el servei i està disposada a utilitzar-lo correctament, sinó que també podrà detectar situacions problemàtiques o de vulnerabilitat que no han estat denunciades. I és, que segons indica Caula, en molts casos la víctima no s'atreveix a alertar les forces de seguretat si no veu un risc imminent per a la seva seguretat.

Segons explica la subinspectora Irene Alcaide, inicialment s'havien plantejat que aquest servei podria servir també per a les persones grans que es trobessin en problemes, però, s'han trobat amb un impediment: la fractura digital, que fa que aquest col·lectiu tingui moltes dificultats per utilitzar les noves tecnologies.

Malgrat que altres localitats compten amb el sistema de DRAG Alert per als comerços, Girona ha estat pionera en el seu ús per a les potencials víctimes del carrer. En aquests moments, el DRAG Alert per a tota la ciutadania ja està tècnicament disponible, tot i que la Policia està acabant de redactar el seu protocol de funcionament.