Cal aprendre a morir. «Només ho farem un cop i cal fer-ho bé. La gent no vol una bona mort, perquè no vol morir. Però hem de naturalitzar la mort. A la societat encara és un tabú parlar-ne. Com abans passava en el sexe, que no se´n parlava. Ara ja no passa, perquè se´n parla». Són paraules del doctor en psicologia Ramon Bayés, que ahir va omplir l´auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona per parlar de «Paraules i silencis oportuns en el moment precís». Bayés encetava el tercer «cicle d´ètica de la vida i la mort» que impulsa el Servei Català de la Salut a Girona i la Fundació Mémora i que vol fomentar l´ètica en la pràctica diària dels professionals de la salut i dels serveis socials.

Ramon Bayés va ser contundent en alguna afirmacions. Va parlar de la mort com el «punt i final del projecte de la vida» i va indicar que cal «tractar el final de la vida amb més humanitat, per tal que les persones puguin morir en pau, i no amb soledat». Va lamentar que molts metges estan més estona davant de l´ordinador que al costat del pacient, a diferència de les infermeres.

Bayés, de 86 anys, va esmentar la pèrdua de l´autonomia de l´individu com un punt clau en la vida de la persona: «el que és important no són els anys, sinó l´autonomia», va dir, i va apuntar la importància «d´acceptar les pròpies limitacions».

«No se salven vides, s´ajornen»

La gent «no vol una bona mort; la gent no vol morir», va assenyalar, malgrat que va afegir que «molta gent no voldria seguir vivint eternament, mentre els del teu voltant es moren». El doctor Bayés també va apel·lar a la feina dels sanitaris, dels quals ha afirmat que «no salven vides, simplement ajornen la mort».

El cicle constarà també de tallers pràctics que enguany tractaran sobre la comunicació. El 27 d´abril Salvador Casado, metge de família i autor del blog La consulta del Dr. Casado tractarà sobre la «Tecnologia i comunicació en entorns sociosanitaris». El 25 de maig, la doctora en psicologia i directora d´Atrium, Maria Die Trill, portarà el taller que porta per títol «Més enllà de les paraules: la comunicació eficaç en l´entorn sanitari». Aquests tallers es realitzaran a l´Espai de Suport Mémora Girona.

El cicle es clourà el dia 5 d´octubre, amb una nova conferència a càrrec de Marc Antoni Broggi, president del Comitè de Bioètica de Catalunya, sobre «El tracte i el tractament: una mirada més enllà de la malaltia», que es farà a l´Auditori Josep Irla.

Els organitzadors es van mostrar satisfets ahir per l´èxit d´assistència de la tercera edició del cicle, amb 150 inscrits. A parer seu, «posa en evidència la consolidació de les jornades i l´interès que aquest tema suscita entre els professionals de la salut i els serveis socials».