L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va celebrar ahir el seu primer any al capdavant de la ciutat marcant perfil propi i dibuixant quins són els seus projectes de futur. Davant d'un auditori de La Mercè ple de gom a gom, Madrenas va plantejar la transformació de l'entrada sud de la ciutat -la carretera Barcelona- com el gran repte del seu mandat. «Ha de deixar de ser una carretera i convertir-se en una gran avinguda», va assenyalar. En aquest sentit, va anunciar que es farà un nou aparcament dissuassori a l'espai que actualment ocupa el Centre Verd, i va destacar que l'establiment de dues noves superfícies comercials -Leroy Merlin i Esclat - al polígon de Can Turon suposaran la creació d'almenys 300 llocs de treball directes. Pel que fa a les obres del Parc Central, va assegurar que, malgrat «la irresponsable deixadesa d'Adif», l'Ajuntament continuarà «ferm» en la defensa dels interessos de la ciutat. «Les obres no es poden aturar, és un pulmó de la ciutat que ja fa massa temps que espera», va afirmar. L'alcaldessa també va anunciar nous projectes, com l'obertura d'un menjador per a la gent gran al Mercadal o la proposta de potenciar Santa Eugènia com a espai de referència en productes ecològics i de quilòmetre zero.

«Quan vam arribar al govern, ara farà sis anys, ens vam trobar amb un model de ciutat esgotat i sense cap projecte engrescador, que vivia del passat i que no tenia cap full de ruta per superar la crisi que ja tenia a sobre», va assenyalar. L'alcaldessa es va mostrar satisfeta perquè, durant aquest període, han aconseguit «fer la sacsejada que la ciutat necessitava i afrontar la crisi amb determinació». En aquest sentit, va explicar que han «reactivat l'economia i reduït en 2.000 persones l'atur», i que han aconseguit augmentar en un 80% el nombre de turistes que pernocten a la ciutat mentre han incrementat en més d'un 60% les partides que el tripartit destinava a polítiques socials. «Avui a Girona no hi ha ni un sol nen, ni un sol avi, cap família gironina que, per manca d'ingressos, no tingui totes les necessitats bàsiques cobertes», va afirmar.

Madrenas va indicar que la promoció econòmica «és la millor política social», i per això va assenyalar que el comerç, la cultura i el turisme són els sectors que han permès a la ciutat créixer malgrat la crisi. En aquesta línia, va negar les crítiques dels que diuen que l'arribada del turisme ha fet que hi hagi menys residents al Barri Vell, i va assegurar que en aquesta zona ara hi ha més veïns empadronats que fa uns anys.

De cares al futur, va destacar el Pla Especial de la Devesa, el Modern i la Casa Pastors com els grans projectes de ciutat ja engegats, i va garantir que «el 2017 serà l'any que començaran a prendre forma». Però, sobretot, el gran repte del seu mandat serà transformar l'entrada sud de la ciutat. A més de l'aparcament dissassori i l'establiment de noves superfícies a Can Turon, també va destacar la construcció de la nova Clínia Girona, la transformació de l'antiga fàbrica Simon en l'institut Ermessenda de Girona, la nova estació d'autobusos de la plaça Espanya i el carril bici de la plaça Marquès de Camps.

També va avisar que vol una ciutat «amable i cívica», i va recordar que els agents ambientals ben aviat començaran a denunciar actituds incíviques com per exemple les persones que no recullen els excrements dels gossos.