L'Ajuntament de Salt va aprovar ahir el pressupost per a aquest 2017 amb l'únic vot en contra de CiU, que el va considerar «recaptatori» i «contrari als interessos de la ciutadania» perquè preveu un increment dels ingressos a través dels nous radars que s'instal·laran i l'ampliació de les zones blaves i verdes. Els comptes, que ascendeixen a 24,8 milions d'euros, van rebre el vot favorable del govern (ERC i IpS-CUP) i el PSC, tal com estava previst, mentre que Canviem Salt, Ciutadans i PxC es van abstenir. El regidor d'Hisenda, Toni Vidal (ERC), va lamentar que CiU no hagi volgut negociar en cap moment. El grup de CiU, precisament, va viure el primer ple després que el PDeCAT decidís escindir-se la setmana passada, tot i que els efectes del trencament (que de moment no s'ha materialitzat) no van ser visibles encara.

Segons va explicar Vidal, amb aquest pressupost es vol continuar amb la línia de reducció del deute, garantir els llocs de treball de l'Oficina d'Habitatge quan s'hagi acabat la subvenció de Salt 70, lluitar contra l'atur amb la destinació de 500.000 euros a la matèria i augmentar la capacitat de generar recursos propis. Per aconseguir-ho, preveuen que la instal.lació dels nous radars i l'ampliació de les zones blaves i verdes (que passarà a gestionar l'Ajuntament) els aportaran nous ingressos.

I aquesta va ser, precisament, la principal crítica que va fer el portaveu de CiU, Jaume Torramadé, que va alertar que les multes a Salt hauran d'augmentar entre un 30 i un 40% per tal de complir amb el pressupost. Per això, va considerar que el pressupost és «recaptatori i coercitiu» amb la ciutadania. També li va semblar que instal·lar tres caixes amb un radar mòbil «no és seriós», i va alertar que la quantitat d'ingressos procedents de les multes -1,2 milions d'euros, quan l'any passat se'n van recaptar 740.000- és «poc realista». Tampoc va veure gens clar l'increment de les zones blaves i verdes, i va indicar que els veïns a partir d'ara hauran de pagar una taxa per no tenir més avantatges dels que tenen ara. Vidal, en canvi, va negar aquest afany recaptatori i va assegurar que els diners procedents d'aquestes multes es destinaran a millorar la mobilitat a la vila.

Des del PSC, Iolanda Pineda va defensar el seu acord tot indicant que els tres mesos de negociacions han servit per «reconstruir la confiança malmesa» amb l'equip de govern després dels incompliments registrats en el pressupost de l'any passat. Pineda es va mostrar especialment satisfeta amb els 500.000 euros que es destinaran a lluitar contra l'atur i els 125.000 euros que es destinaran a fer estudis tècnics per al desenvolupament del sector sud, on hauria d'anar el futur Ikea i on hi ha terrenys destinats al Trueta.

El portaveu de PxC, Sergi Fabri, va explicar que havien demanat acords per a la policia municial, que es van aconseguir, i incorporar una partida per a la cura d'animals, fet que el govern no va acceptar. Per això va argumentar la seva abstenció.

Des de Ciutadans, Atilano González va destacar que per part seva han buscat acords per millorar la senyalització del poble, un pla d'estudi per augmentar la seguretat als passos de zebra, més ajudes per a la gent gran, millores del transport universitari o la promoció dels comerços i barris.

Finalment, Wilder Palacio (Canviem Salt) va advertir també que la previsió d'increment d'ingressos a través de les multes «és molt arriscada», ja que es tracta de mesures que encara no s'han implementat i que a més hi ha molta gent que no paga aquestes multes. També va criticar l'augment de zones blaves al voltant de l'hospital.

L'alcalde, Jordi Viñas, va destacar molt especialment el pla de lluita contra l'atur, que segons va indicar serà un pla per a tot el mandat i tota una aposta de futur.