La Junta de Govern Local del 26 de març, l´Ajuntament de Girona ha aprovat el Protocol de Dol en cas d´assassinat d´una dona per violència masclista. A Catalunya, durant el primer trimestre del 2017, hi ha hagut dues dones assassinades i l´any anterior n´hi va haver vuit. La mitjana de dones víctimes de la violència masclista ateses per l´administració, segons dades del Departament d´Interior de la Generalitat de Catalunya, són més de 12.000 dones a l´any. El Protocol de Dol a Girona preveu decretar dies de dol a la ciutat, denunciar els fets, convocar actes de rebuig ciutadà i desplegar recursos de suport psicològic a les altres víctimes vives de l´homicidi.

El Consell Municipal d´Igualtat va fer la proposta de posar en negre sobre blanc actuar d´una manera coordinada davant d´aquestes situacions. La primera tinenta d´alcaldia, Sílvia Paneque, ha destacat que "si no féssim tot el que cal i més per evidenciar que l´assassinat d´una dona a mans de la violència masclista és una animalada al marge de qualsevol consideració sobre el cas concret, hauríem d´admetre viure en una societat malalta, que produeix dosis de violència periòdica". El Protocol de Dol és una eina més per lluitar contra qualsevol manifestació de violència masclista i contribueix a la permanent conscienciació encara necessària avui que les dones i els homes són persones iguals.

El Protocol de Dol de Girona contra la Violència Masclista, que era un dels compromisos avui ja desplegats del Pla d´Igualtat, ha estat consensuat al Consell Municipal d´Igualtat i ha estat definit per diferents entitats, associacions i grups municipals. Entre les mesures que s´hi exposen, també fixa una posició de protesta conjunta si es tornés a produir un nou assassinat per violència masclista, per mitjà d´exposar un cartell que denuncia aquesta situació. L´artista Josep Perpinyà va rebre l´encàrrec de dissenyar la imatge de denúncia i la donà gratuïtament per aquest projecte al Consell Municipal. La Xarxa de Dones de Girona, anteriorment, havia fet accions de protesta per a cadascun dels assassinats de dones que hi ha hagut aquests anys anteriors.

L´àrea d´Igualtat de l´Ajuntament de Girona considera que té el deure de garantir la igualtat del conjunt de la ciutadania de Girona i que en l´àmbit de gènere calen accions específiques i periòdiques per mantenir tolerància zero contra la violència masclista. Paneque ha manifestat que "s´està fent un treball extraordinari de les entitats, associacions i grups municipals en el Consell per reclamar d´una vegada per totes que la igualtat real i efectiva entre dones i homes és un dret i aquí no s´admeten excepcions". El Protocol de Dol és un pas més que se suma a altres accions de Girona fetes recentment com la mateixa creació del Consell, l´aprovació del Pla d´Igualtat, accions de difusió (seminaris i conferències), de protecció (convenis contra comportaments masclistes) o de suport a entitats diverses vinculades a la dona.

D´altra banda, Girona va ser la primera ciutat a tot Catalunya i l´Estat a tenir com a servei una aplicació de mòbil, anomenada DRAGAlert, connectada a la Policia Municipal, que permet la permanent geolocalització de dones que hagin patit i denunciat violència masclista o assetjament sexual. Paneque ha manifestat que "avui més de 100 dones gironines tenen més seguretat gràcies a aquesta aplicació i em sembla un gran encert perquè això també les fa més lliures". La ciutat de Girona té voluntat de ser a l´avantguarda de la defensa de la igualtat entre qualsevol ciutadana o ciutadà de Girona i això també fa necessari combatre les mostres de masclisme i la intolerància contra la violència que ha generat i genera.