El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) ha entrat en liquidació. En la junta de creditors que s'ha celebrat aquest dijous al jutjat mercantil de Girona, l'Estat ha votat en contra del conveni que s'ha presentat. El motiu és que, de moment, no es pot fer efectiu el cobrament del xec de 5 milions d'euros que ha aportat la Generalitat. El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha explicat que el xec del Govern català -que no anava a nom del Ministeri d'Hisenda- no garantia el pagament dels 5 milions, ja que faltaven uns tràmits administratius d'entre 8 i 10 mesos perquè es pogués fer efectiu aquest cobrament. Bonet ha afegit que a partir d'ara comença el procés de liquidació del Parc, que es pot allargar prop de dos anys.

El rector de la UdG ha recordat que el conveni per resoldre el concurs de creditors en el qual es trobava el Parc Científic ha estat "clar" des del principi. Bonet ha remarcat que l'Estat havia demanat que es fes un pagament al comptat de 13,4 milions d'euros quan se signés l'acord. Dels 13,4 milions, fins ara es comptava amb un xec del Parc de 2,4 milions, un de la UdG de 3,4 milions i un altre de la UdG de 2,5 milions. Pel que fa als 5 milions restants, corresponien al xec de la Generalitat. Tot i això, Bonet ha apuntat que el xec que va emetre ahir el Govern català "no garanteix el pagament".

Ha subratllat que les condicions per fer efectiu el cobrament d'aquest xec depenien d'uns tràmits administratius que podien durar entre 8 i 10 mesos. Així mateix, ha exposat que el xec quedava invalidat si no es cobrava abans d'un termini de 120 dies. Per això, Bonet ha lamentat que "després de l'esforç important" per aconseguir la quantitat de diners necessària per poder sortir del concurs de creditors, s'hagi produït "una manca" de les condicions en les garanties del xec de la Generalitat.

El procés de liquidació

Pel que fa al procés en el qual entra el Parc Científic a partir d'ara, Bonet ha detallat que els propers dies el jutge mercantil de Girona haurà d'emetre la interlocutòria de la liquidació. Llavors, l'administrador concursal elaborarà un pla de liquidació que es farà arribar a totes les parts. Una vegada s'hagi acceptat aquest pla de liquidació, primer hi haurà la fase de venda; després, si és necessari, es farà la fase de subhasta.

En la fase de venda, Bonet ha explicat que es preveuen dues subfases. En la primera, sortirà a la venda la part del Parc que es troba en liquidació, amb les unitats productives i les empreses incloses dins el paquet. En la segona, en la qual els patrons del Parc ja hi poden participar, es traurà a la venda la part que està en liquidació sense incorporar les unitats i les empreses de l'equipament. En aquest cas, si es produís la compra, s'haurien d'indemnitzar les empreses o bé esperar que s'exhaurissin els seus contractes de lloguer.

Una vegada finalitzada la fase de venda (amb les dues subfases), si no s'hagués produït cap compra, començaria la fase de subhasta.

La UdG és propietària del 60%

Bonet ha recordat que la UdG és propietària del 60% del Parc Científic. Per això, ha remarcat que la part que entra en liquidació suposa el 40% de la superfície de l'equipament. Com a exemple, Bonet ha detallat que tres quartes parts de l'edifici Jaume Casademont són de la UdG, mentre que la resta ara quedarà en liquidació. Així mateix, el rector ha apuntat que la Universitat de Girona disposa del dret de superfície del Parc.

En aquest punt, Bonet ha subratllat que tot el Parc Científic passarà a ser propietat de la UdG en un període de 64 anys. També ha assenyalat que tenint el dret de superfície, la Universitat compta amb l'autorització per decidir quines activitats s'instal·len a l'àrea de l'equipament. De moment, el rector ha calculat que la fase de venda duri prop de nou mesos, mentre que la de subhasta s'allargui nou mesos més. Per acabar, ha assegurat que si una vegada exhaurit aquest període no s'hagués produït cap compra, la part del Parc en liquidació passaria a ser de la UdG.

"Valia la pena intentar-ho"

El titular del jutjat mercantil de Girona, Hugo Novales, ha explicat després de la celebració de la junta de creditors d'aquest dijous que, amb un vot desfavorable per part de l'Estat, el Parc Científic ha entrat a liquidació. Malgrat que el jutge havia concedit tres pròrrogues a la junta de creditors amb la finalitat d'arribar un acord, que ara no ha estat possible, Novales ha valorat que "valia la pena intentar-ho".