El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) ha acabat en liquidació després d'un nou episodi de discrepàncies entre les institucions públiques. En la junta de creditors que es va celebrar ahir al matí, al jutjat mercantil de Girona, l'Estat va votar en contra de l'acord que s'havia presentat per salvar l'equipament. El motiu, segons va explicar el rector de la UdG, Sergi Bonet, és que no es podia fer efectiu el cobrament del xec de 5 milions d'euros que havia dipositat la Generalitat el dia anterior i que l'Estat considerava requisit indispensable per poder signar l'acord. Bonet va explicar que aquest xec -que no anava a nom del Ministeri d'Hisenda- no garantia el pagament dels 5 milions, ja que faltaven uns tràmits administratius d'entre 8 i 10 mesos per fer efectiu el cobrament, a part que quedava invalidat si no es cobrava abans d'un termini de 120 dies. Bonet va afegir que a partir d'ara comença el procés de liquidació del Parc, que es pot allargar prop de dos anys.

La versió del Govern, però, és molt diferent. El secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, va afirmar que ningú havia requerit a la Generalitat que fes un xec al portador, i que ells sempre s'havien compromès a aportar els diners a través de la compra de part de l'edifici on hi ha l'ICRA. En aquest sentit, va explicar que el primer coneixement de la petició del xec els havia arribat a través d'una trucada dimarts a la tarda, i que els seus serveis jurídics els havien advertit que signar-lo seria il·legal. Per això, segons Navarro, van fer un xec que es podia cobrar quan s'hagués efectuat la venda, en qüestió de setmanes.

Un cop celebrada la junta de creditors, quan el jutge ja havia enviat el Parc a liquidació, el rector de la UdG va recordar que el conveni per resoldre el concurs de creditors en el qual es trobava l'equipament ha estat «clar» des del principi. Bonet va remarcar que l'Estat havia demanat que es fes un pagament al comptat de 13,4 milions d'euros quan se signés l'acord. Així, es comptava amb un xec del Parc de 2,4 milions, un de la UdG de 3,4 milions i un altre de la UdG de 2,5 milions. Pel que fa als 5 milions restants, corresponien al xec de la Generalitat. Tot i això, Bonet va reiterar que el xec aportat pel Govern català «no garanteix el pagament».

Pel que fa al procés en el qual entrarà el Parc a partir d'ara, Bonet va detallar que els propers dies el jutge mercantil de Girona haurà d'emetre la interlocutòria de la liquidació. Llavors, l'administrador concursal elaborarà un pla de liquidació que es farà arribar a totes les parts. Una vegada s'hagi acceptat, primer hi haurà la fase de venda; després, si cal, es farà la fase de subhasta.

En la venda, Bonet va explicar que es preveuen dues subfases. En la primera, sortirà a la venda la part del Parc en liquidació, amb les unitats productives i les empreses incloses dins el paquet. En la segona, en la qual els patrons del Parc ja hi poden participar, es traurà a la venda la part en liquidació sense incorporar les unitats i les empreses. En aquest cas, si es produís la compra, s'haurien d'indemnitzar les empreses o bé esperar que s'exhaurissin els seus contractes de lloguer. Una vegada finalitzada la fase de venda (amb les dues subfases), si no s'hagués produït cap compra, començaria la subhasta.

La UdG és propietària del 60%

Bonet va recordar que la UdG és propietària del 60% del parc. Per això, va remarcar que la part que entra en liquidació suposa el 40% de la superfície de l'equipament. En aquest punt, el rector va apuntar que la Universitat disposa del dret de superfície del Parc i que tot l'equipament passarà a ser propietat de la UdG en un període de 64 anys. També va dir que tenint el dret de superfície, la Universitat compta amb l'autorització per decidir quines activitats s'instal·len a l'àrea de l'equipament.