El fet que el Parc Científic hagi entrat en fase de liquidació ha obert la caixa dels trons i ahir ja van començar els retrets i acusacions per buscar culpables. Per una banda, la Generalitat, amb la Diputació i l´Ajuntament de Girona al costat, van acusar l´Estat de ser l´únic responsable de la situació. L´Estat, en canvi, va mantenir-se en la posició que no s´havien complert les condicions establertes i va oferir diàleg per al futur.

Eudald Casadesús

«Que el Parc no s´hagi salvat és responsabilitat únicament de l´Estat»

La Generalitat va carregar durament ahir contra l´Estat per no haver acceptat el seu xec per salvar el Parc Científic i li van atribuir tota la responsabilitat de la situació. «Les institucions catalanes hem fet tot el que hem pogut per fer front a la situació, i no se´ns podia demanar més», va afirmar el delegat de govern a Girona, Eudald Casadesús. El mateix va manifestar el secretari d´Universitats, Arcadi Navarro, que va lamentar que l´Estat no els convidés mai a la taula de negociació i va reclamar que ho faci a partir d´ara. I tots dos van afirmar que era impossible emetre el xec que els exigia l´Estat: «Què volen, que la Generalitat faci il·legalitats?», es va preguntar Casadesús. De la mateixa manera, Navarro va opinar que «no té sentit» que l´Estat prefereixi esperar-se als dos anys que finalitzi la liquidació del Parc abans de voler esperar-se unes poques setmanes o mesos a poder fer efectiu el xec de la Generalitat que, segons va subratllar, s´hagués pogut cobrar perfectament abans que caduqués, ja que tots els papers estaven a punt.

Juan Manuel Sánchez Bustamante

«Hem perdut una oportunitat, però encara hi ha marge per aconseguir un acord»

El subdelegat del govern a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va assegurar que des de l´Estat estan disposats a seguir negociant per aconseguir un acord favorable al Parc Científic. «Malgrat tots els esforços hem perdut una primera oportunitat, però encara hi ha marge per aconseguir un acord», va afirmar. Tot i això, va deixar clar que les condicions sobre el retorn dels 27 milions de deute s´hauran d´establir de nou i sota la tutela de l´administrador concursal. A més, el representant de l´Estat a Girona va negar que hi hagi cap vinculació entre la negativa de l´Estat a signar el conveni i el procés sobiranista, tal com havia apuntat Eudald Casadesús el dia anterior: «Em sorprèn i lamento que s´hagi fet aquesta vinculació que no correspon a la realitat», va afirmar, tot refermant el «compromís» de l´Estat amb el Parc.

Marta Madrenas

«No entenc com l´Estat no ha volgut formar part de la solució. És el gran responsable d´aquest final»

L´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va assegurar l´Estat ha estat fent, els darrers mesos «determinats requeriments que possiblement ratllaven el que les administracions tenim capacitat per poder fer». No obstant, va indicar que totes les administracions del territori havien fet «ingents esforços» i va assegurar «no comprendre com al final han decidit rebutjar aquest acord i fer que es vagi a liquidació. No entenc com l´Estat no hagi volgut formar part de la solució. És el gran responsable d´aquest final». Va apuntar que potser «caldria plantejar-se si havia estat una bona decisió iniciar el procediment concursal» i va deixar clar que «tots els altres parcs de l´Estat, algun dels quals tripliquen els deutes dels de Girona i no tenen cap problema i l´Estat va ajudant i fent factible la seva continuïtat». Finalment va voler tranquil·litzar les empreses i treblaladors del parc, deixant clar que no modificaran urbanísticament els usos que es permeten als edificis i va emplaçar tothom a mantenir-se «units perquè la continuitat sigui la millor possible».

Pere Vila

«Crèiem que l´Estat entendria la dificultat de la Generalitat i veuria l´esforç amb l´acord de govern i el xec»

El president de la Diputació, Pere Vila, va admetre que trobar una solució era difícil perquè es demanava «uns imports molt elevats» a «diferents administracions que gestionem diners». Tot i així va deixar clar que després «d´esforços titànics» semblava que el Parc es podria salvar. Vila va insitrir en què dimecres «creia que l´Estat seria sensible a que la Generalitat no només havia aportat l´acord de govern sinó també un xec, és veritat que condicionat, però l´Estat sap que era difícil trobar un altre subjecte econòmic». «Al concurs de creditors crèiem que l´Estat entendria la dificultat de la Generalitat i veuria l´esforç que va fer primer amb un acord de govern i després amb la disposició d´un xec amb 5 milions ­d´euros», va afirmar. «Si se´ns torna a cridar per poder veure quin és el futur immediat, continuarem a la mesa negociadora», va concloure.