Diverses entitats i col·lectius han convocat per dimecres una protesta en contra de la presència de l'exèrcit a l'ExpoJove. L'exèrcit té l'estand reservat i a punt, malgrat que aquest dijous al matí encara ningú ha anat a muntar-lo. És el primer any que la Fira de Girona aplica el codi ètic que, entre d'altres, prohibeix exhibir imatges que incitin a la violència. L'exèrcit és coneixedor d'aquestes condicions i, segons ha confirmat als responsables d'ExpoJove, s'ha compromès a retirar aquest tipus d'imatges. Ara bé, Fira de Girona també li demana que els militars vinguin sense uniforme ja que, tot i que no s'especifica al codi ètic, interpreten que és "element bèl·lic". Des del Ministeri de Defensa, en canvi, argumenten que la llei els empara i que mentre estiguin de servei ho han de fer vestint l'uniforme militar. Les dues parts no han arribat a un acord i, hores d'ara, és una incògnita saber si els militars es presentaran vestits amb l'uniforme. L'ExpoJove s'inaugura dimecres al migdia.

Un any més tard, es repetirà la imatge de ciutadans protestant per la presència de l'exèrcit a l'ExpoJove de Girona. La fira obre portes dimecres i des de la Xarxa pels Drets Socials, la Plataforma Girona Acull, la Coordinadora d'ONG Solidàries, Assemblea de Joves del Gironès, JERC i SEPC han convocat una protesta en contra de la seva presència al certamen educatiu.

En l'edició anterior, aquestes protestes van desembocar en la redacció d'un codi ètic que regulava les condicions d'accés de tots els expositors a qualsevol de les activitats fetes a Fira de Girona. En concret -i pensat específicament per al tema de l'exèrcit- el codi subratlla que es prohibirà qualsevol presència d'elements bèl·lics o que facin apologia de la violència.

La directora de la Fira, Coralí Cunyat, ja va explicar que l'exèrcit havia demanat el codi i que, fins i tot, els va comunicar que estava d'acord en deixar de banda panells i cartells on apareguessin armes o escenes bèl·liques. Ara bé, Fira de Girona també interpreta que l'uniforme és un element "bèl·lic" i, per tant, ha demanat als militars que vinguin vestits de civils. Un extrem que, des del Ministeri de Defensa, no volen acatar.

De fet, fonts del Ministeri de Defensa van amenaçar amb portar la fira davant els tribunals si els ho volia impedir. Al·leguen que fer-los anar sense uniforme vulneraria la Llei de drets i deures dels membres de les forces armades, on s'especifica que els militars tenen l'obligació de portar "l'uniforme reglamentari durant el servei". Fonts de la Fira de Girona confirmen, però, que no hi ha hagut cap denúncia per part de Defensa.

A l'espera de la decisió de l'exèrcit

En les darreres setmanes, hi ha hagut intercanvi de missatges entre els responsables de Fira de Girona i de la subdelegació de Defensa a Girona. Des de la fira es mantenen ferms i consideren que l'uniforme és també un element "bèl·lic" i, per tant, demanen als militars que no el portin mentre informin els joves. Des de l'altra banda, però, també continuen defensat que, legalment, estan obligats a portar-lo perquè participar del certamen és un acte de servei.

Per això, hores d'ara és una incògnita saber què passarà. En aplicació del codi ètic, Fira de Girona podria clausurar l'estand de les Forces Armades sempre i quan s'incompleixi algun dels paràmetres que estan regulats explícitament. El codi ètic no es refereix específicament a l'uniforme però sí prohibeix la presència d'elements bèl·lics.