L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, proposarà al Patronat de la Fira de Girona revisar el codi ètic elaborat l'any passat per definir més concretament què es considera com un element bèl·lic i evitar així que l'exèrcit dugui uniforme. Madrenas diu que s'ha fet un pas endavant important amb la retirada d'elements com ara imatges de guerra que es podien veure a l'edició anterior però diu que cal avançar més. Per la seva banda, el subdelegat de Defensa a Girona, Antonio Merlan, ha dit que l'exèrcit ha de dur uniforme i que només ho pot canviar el Ministeri. Una vintena de persones de diferents entitats han protestat davant de l'estand militars per rebutjar la seva presència.

L'Ajuntament de Girona descarta emprendre cap tipus d'actuació contundent per evitar-ho però no veu bé que els militars de l'estand de l'exèrcit de l'Expojove portin l'uniforme.

Madrenas admet que pot haver-hi certes divergències però diu que el consistori considera la roba reglamentària com un "element bèl·lic". En aquest sentit, ha recordat que el codi ètic aprovat al desembre prohibeix elements d'aquest tipus, tot i que no especificava el cas concret dels uniformes.

Per això, traslladarà al Patronat de la Fira de Girona el seu malestar i diu que treballaran per, cara a la propera edició, trobar "els mecanismes" per definir millor què és considera i què no element bèl·lic. "Així li hem traslladat al subdelegat del govern espanyol perquè creiem que no hi ha hagut una actuació lleial", ha apuntat.

Per a Madrenas, s'ha avançat "molt" però encara falta camí per recórrer. En aquest sentit, ha remarcat que s'han eliminat les imatges de guerra que es podien veure l'any passat . De fet, a l'estand només s'hi han exposat fotografies d'accions humanitàries i missatges que evoquen valors com la lleialtat i el respecte.

L'exèrcit ja va comunicar fa dies que complirien amb el codi ètic però que no veien bé anar sense uniforme perquè la llei els empara.

Malgrat això, fins a l'últim moment s'havia mantingut la incògnita de si el portarien o no. De fet, els militars han arribat aquest dimecres al matí a la fira sense la roba reglamentària però poc abans d'obrir portes, se l'han posat.

En aquest sentit, el subdelegat de Defensa a Girona, el coronel Antonio Merlán, ha defensat que els militars tenen "el dret i el deure" d'utilitzar l'uniforme en acte de servei. "El ministeri de Defensa és l'únic que pot canviar la normativa", ha puntualitzat en referència a la voluntat municipal de revisar el codi ètic. "Representem les forces armades i, per tant, hem d'anar amb l'uniforme", ha insistit.

Una protesta de rebuig a la seva presència

El malestar per la presència de l'exèrcit a l'Expojove s'ha fet palès amb una concentració, que diverses entitats van convocar dimarts. Una vintena de persones han entrat a la fira amb cartells i adhesius en contra de les armes i els militars.

Els manifestants s'han concentrat davant l'estand on han cridat consignes contra la presència dels militars i han llegit un manifest, on sostenen que tot plegat contradiu el codi ètic vigent. També han repartit informació a la resta d'estands de la mostra.

"Entenem que és un espai educatiu i que els exèrcits representen tot el contrari del que nosaltres reivindiquem, que és la cultura de la pau", ha etzibat la portaveu de la Xarxa pels Drets Socials, Núria Massegur.

Orientar la formació dels joves

El Palau de Fires de Girona acull des d'aquest dimecres i fins divendres l'Expojove, que enguany celebra la seva dotzena edició. Una setantena d'expositors oferiran durant tres dies informació sobre la seva oferta educativa, xerrades i tallers per orientar els joves en el seu futur.