La presentació del segon tram de la llista dels 100 millors restaurant del món, ara fa unes setmanes, ja no augurava bons resultats per a Espanya. I aquests mals auguris es van confirmar a la gala d'ahir, en què només el basc Asador Etxebarri i el barceloní Tickets van escalar algunes posicions.

No era fàcil que El Celler de Can Roca pogués tornar al capdamunt del podi, però les expectatives eren que poguessin mantenir almenys la segona posició de la classificació, fet que finalment no va succeir, amb la caiguda al tercer lloc. També va baixar el Mugaritz d'Andoni Luis Aduriz a Errentería (Guipúscoa), que va passar del 7 al 9; mentre que l'Arzak, el restaurant que Juan Mari Arzak i la seva filla Elena tenen a Donosti, va caure del 21 al 30. També hi va haver males notícies per a l'Azurmendi d'Eneko Atxa a Larrabetzu (Biscaia), que va passar de la 16a al 38a posició.

Les bones notícies, en canvi, van anar a parar a l'Asador Etxebarri, on Victor Arguinzoniz fa mitja vida que està a l'exaltació del producte a les brases. Encara que el seu coneixement del foc el situï entre els millors asadores d'Espanya, Etxebarri és una «rara avis» en una llista bàsicament copada per restaurants de cuina contemporània i en ocasions efectista, en la qual juga un paper molt important el reconeixement internacional del cuiner i la seva presència mediàtica, quelcom en què Arguinzoniz no es prodiga. Tot i això, el seu coneixement del foc i les brases, així com el seu producte de primera qualitat, han continuat entusiasmant els votants de la llista dels 50 millors restaurants del món, que l'han fet pujar del 10è al 6è lloc.

A banda d'aquesta bona notícia, així com les dels barcelonins Tickets i Disfrutar, la classificació no ha deixat gaire bons resultats per a la gastronomia espanyola. El Quique Dacosta Restaurante, de Dénia, ha desaparegut de la llista dels 50 primers (ha baixat fins al lloc número 62), mentre que també ha desaparegut de la llista el DiverXO de David Muñoz a Madrid, conegut popularment per protagonitzar a Cuatro el documental El Xef, i que l'any passat ja va baixar del 59 al 79. Tot i això, Muñoz no estarà preocupat, ja que no té cap interès pel rànquing, igual que Martín Berasategui.