La Coordinadora d'ONG Solidàries ha decidit abandonar el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació perquè l'Ajuntament de Girona "ha incomplert sistemàticament" els acords assolits. La gota que ha fet vessar el got ha estat el fet de "deixar en paper mullat", en paraules de la Coordinadora, el codi ètic de Fira de Girona, permetent la presència de l'exèrcit a la fira Expojove. En aquest sentit, afirmen que no s'ha respectat la moció del Parlament de Catalunya sobre la desmilitarització i lamenten que l'Ajuntament no hagi escoltat les propostes fetes des del Consell per poder evitar la presència dels militars a la fira.

Aquest, però, no és l'únic incompliment que denuncien les ONG. També asseguren que l'Ajuntament no està destinant el 0,7% dels ingressos propis a cooperació, tal com s'hi havia compromès.

El regidor delegat de Cooperació i president del consell, Cristòbal Sànchez, ha lamentat la decisió i ha apuntat que ningú li ha comunicat oficialment. Sànchez ha demanat a les entitats que es repensin la decisió i ha recordat que, a banda del tema de l'ExpoJove, treballen de la mà en d'altres projectes de cooperació internacional (com el tema dels refugiats) i considera que és "una pena" que les ONG no continuïn col·laborant.

A més, defensa que el pressupost del consistori per a cooperació sí que arriba al 0,7% perquè hi ha una partida reservada per a l'atenció als refugiats (de 38.500 euros) que per "motius tècnics" no es pot computar a cooperació. "Arribem al 0,7% tot i que com a regidor m'agradaria anar molt més enllà", apunta.

Sànchez també lamenta que el tema de la presència de l'exèrcit a l'ExpoJove hagi desencadenat en la sortida de les ONG i recorda que el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació és un "òrgan consultiu" i que, per tant, no estava a les seves mans l'aplicació del codi ètic. A més, ha recordat que la proposta de redactat es va aprovar per majoria en el sí del consell municipal. També subratlla que Girona és el primer municipi que ha fet "un pas endavant" per evitar la presència de l'exèrcit al saló però que no poden contradir la llei pel que fa al tema de l'uniforme. A més, justifica que no té "competències" per garantir que el 2018 l'exèrcit no hi serà altre cop.

"Em sap greu que marxin quan crec que, a més, estem fent propaganda gratuïta a l'exèrcit i hem provocat l'efecte contrari al que volíem. No era un tema tan important", valora.