L'Ajuntament de Girona crearà tres noves places d'agent de la Policia Municipal, una ampliació de la plantilla que es votarà en el ple de dilluns vinent. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, reconeix que el cos està mancat d'efectius però defensa que, fins ara, la llei no els deixava crear noves places.

Ara, però, hi ha hagut una modificació i s'han alçat algunes de les restriccions que s'imposaven al capítol 1 (el de personal). Això permetrà crear aquestes tres noves places. «Som conscients que Girona està per sota dels índexs de policia per habitant que correspondrien i ho volem anar millorant», manifesta Planas.

La voluntat del govern és tenir a punt les bases a l'abril, per tal que els agents que guanyin la plaça puguin anar a l'acadèmia de la policia al setembre. Llavors, hauran d'estar-se un any de formació a l'escola abans d'ingressar al cos. Planas avança que volen crear tres noves places cada any. Això farà, doncs, que s'incorporin nou agents més a la plantilla fins al 2019 (quan acaba el mandat).

Aquest anunci, que es votarà en la sessió plenària de dilluns, arriba després que el mateix cap del cos, l'inspector Joan Jou, hagi reclamat públicament més efectius. Ho va fer el passat mes de gener, durant la diada de la Policia Municipal de Girona quan va assegurar que, en els darrers dos anys han crescut un 22% els actes al carrer fruit de la dinamització cultural i turística a la capital gironina. Un fet que comporta que la policia hagi de col·laborar en tasques de seguretat i organització, i que no s'hagi compensat amb més agents.

En aquell moment, la tinenta d'alcalde de Seguretat, Sílvia Paneque, va afirmar que des del consistori tenien consciència d'aquesta mancança. «Som conscients que no són suficients i que manquen efectius i calen més infraestructures» va dir Paneque. Per la seva part, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va recollir el guant i es va comprometre a «corregir» la situació, sense donar més detalls.

«Girona bull de vida, ens agrada que sigui així i som conscients que us hem afegit un plus de feina i segur que no us hem pogut dotar de tots els mitjans i ho hem de corregir. Per això encara té més mèrit el que feu» va dir Madrenas.

Tot i això, en aquell moment, la batllessa gironina no va posar data ni va detallar com es faria aquest increment de la plantilla.

Ara, tres mesos més tard, el consistori finalment ha anunciat que ampliarà la plantilla del cos. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, justifica que eren conscients de la mancança però que estaven lligats de mans i peus perquè la llei no els permetia ampliar plantilla.

Augment fins al 2019

Ara, però, hi ha hagut alguns canvis i, específicament per als cossos de seguretat, hi ha marge per crear noves places i el govern municipal ho ha volgut aprofitar. «Som conscients que estem per sota dels índexs que corresponen, tenen raó quan demanen més efectius», reconeix Planas.

Els plans del govern municipal passen per crear tres noves places aquest 2017, tres més el 2018 i tres més el 2019, el darrer any del mandat. És a dir, incorporar nou policies en tres anys a una plantilla que, segons Planas, ara té 140 efectius. «Si seguim governant, la nostra idea és anar ampliant el cos», afegeix.

La regidora d'Hisenda detalla que volen tenir a punt les bases a l'abril per tal de convocar el concurs. La idea és que al setembre aquells que hagin guanyat ja puguin ingressar a l'escola de policia i, un any més tard, començar a servir a Girona.

Objectius a complir

L'any passat, la policia local va rebre i tramitar 37 queixes per actuacions policials. Una dada que, segons va valorar el gener passat l'inspector Joan Jou «és una bona estadística però no la millor perquè amb una sola queixa n'hi haurà prou per sentir-nos insatisfets» en comparació amb les 60.000 trucades rebudes al centre de coordinació policial que ha desembocat en 35.000 serveis.

Cal recordar que a inicis d'any, Jou va assegurar que la policia municipal seguiria apostant per la videovigilància com a mesura de prevenció delictiva perquè ajuda a disminuir la criminalitat i actes incívics; pel programa Facilitadors 3.0, que té com a objectiu lluitar contra l'assetjament a les escoles; o pels programes Escales Segures, que vetlla per solucionar la problemàtica social, de convivència, com és l'ocupació d'habitatges, entre altres.