El jutjat d'instrucció 1 en funcions de guàrdia de Girona ha decretat aquest dimarts presó provisional, comunicada i sense fiança per als dos lladres que aquest dilluns van atracar una sucursal bancària al barri de la Devesa. El tribunal manté la causa oberta per un robatori amb força a una entitat bancària mentre estava oberta al públic, així com pels delictes per l'ús d'armes i la seva tinença il·lícita. Així, el jutjat ha recollit la petició de la fiscalia, que demanava l'ingrés a presó preventiva dels dos lladres, veïns de Salt de 54 i 59 anys i de nacionalitat espanyolaveïns de Salt de 54 i 59 anys, que aquest dimarts han passat a disposició judicial.

Segons ha informat l'Agència Catalana de Notícies (ACN), un d'ells s'ha acollit al seu dret a no declarar però l'altre ha explicat que tots dos passaven un mal moment econòmic i es van trobar menjant en un bar. Aleshores, se'ls va ocórrer cometre el robatori per aconseguir diners i mitigar les penúries. Poca estona després d'entrar al banc armats amb una escopeta i una arma llarga de la Segona Guerra Mundial, es van veure rodejats per desenes de Mossos d'Esquadra i agents de la Policia Municipal de Girona i van decidir entregar-se. Els detinguts s'han mostrat aquest dimarts «penedits» davant el jutjat. Per això, les defenses sol·licitaven que els deixessin en llibertat provisional.

L'advocat d'un dels detinguts, Xavier Puigdemont, ha explicat que el seu representat passava una «mala ratxa», té problemes de salut i, a més, estava deprimit i feia només quinze dies que s'havia separat. La lletrada de l'altre atracador, Natàlia Frigola, ha assegurat que l'home també arrossega una depressió des de fa dos anys, arran de la mort de la seva mare.

El pla es va concretar aquest dilluns quan, cap a tres quarts de dues de la tarda, van arribar amb una moto amb la matrícula tapada amb cartrons. Anaven amb la cara oculta sota el casc i portaven dues armes: una escopeta de cacera del calibre 12 i una pistola semiautomàtica antiga, segurament de la Segona Guerra Mundial. Els dos detinguts no han explicat d'on van treure les armes i tampoc tenen llicència per dur-les.

Els atracadors van entrar dins l'entitat bancària, van fer almenys nou ostatges (la directora de l'entitat, quatre empleats i quatre clients) i van intentar aconseguir diners de la caixa forta i dels caixers automàtics. Pocs minuts després, estaven rodejats per desenes de policies. Algun client del banc va poder escapar-se en un moment de confusió i demanar ajuda i, en paral·lel, veïns que els van veure entrar amb el casc també ho van trobar sospitós i van alertar el 112.

«Va ser per un estat de necessitat, quan van veure la policia que rodejava la sucursal es van entregar», ha explicat Frigola, en declaracions a l'ACN. «Estan molt penedits», han coincidit els dos advocats, que han manifestat que els atracadors han actuat per «estímuls de necessitat i precarietat». Tots dos tenen antecedents però Frigola ha apuntat que, en el cas del seu representat, són «antics». «Duia molts anys rehabilitat», ha afegit.

Robatori i tinença il·lícita d'armes

Segons han detallat els advocats, la fiscalia ha demanat l'ingrés a presó preventiva dels dos arrestats com a autors d'un robatori amb violència i intimidació amb una agreujant de disfressa (per anar amb la cara tapada pel casc) i un delicte de tinença il·lícita d'armes. Els lletrats estan a l'espera que balística confirmi si realment les dues armes tenien capacitat per disparar.

La fiscalia havia argumentat que els detinguts no tenen arrelament i no tenen feina. «No hi ha arrelament laboral però nosaltres al·leguem que sí que hi ha arrelament familiar perquè són de nacionalitat espanyola, domicili conegut i tenen família», ha exposat Frigola. Per això, ja ha avançat que presentaran recurs a la decisió del jutjat d'enviar a presó els dos homes.