Els veïns del Barri Vell de Girona comencen a tenir la mosca al nas amb l'augment de pisos turístics i ahir al vespre en l'assemblea convocada van començar a posar sobre la taula possibles mobilitzacions i exigències a l'Ajuntament per tal que faci algun tipus de canvi normatiu que impedeixi aquesta expansió.

A la trobada s'hi van aplegar més d'una seixantena de persones sota la crida que les persones que fan una estada breu a la ciutat no s'hi vinculen de la mateixa manera que els veïns. Van rebre sobretot els ciclistes. «Tornem a trobar bosses de brossa als portals perquè no se saben la normativa. Venen a pedalar tres mesos i marxen», es queixava un resident.

És només un exemple de fins a quin punt els residents al casc antic, i sobretot a Sant Feliu i a Sant Pere, estan cansats del que consideren que ja és un problema que s'ha d'afrontar. Es van exposar casos de testimonis que estan de lloguer des de fa anys en habitatges al Pou Rodó, al carrer de la Barca, que ja se'ls ha avisat que no se'ls renovarà el contracte, suposadament perquè el propietari vol destinar l'habitatge a un ús turístic

Alguns dels assistents es van queixar de la facilitat que hi ha per convertir un pis en un habitatge d'ús turístic. Pràcticament només cal comunicar-ho a l'Ajuntament i pagar un cànon. L'exregidor socialista Joan Pluma, present a la reunió, va exposar que caldria diferenciar els pisos de lloguer per un llarg temps dels que és lloguer per un dia o dos de manera períodica, quasi com un hotel. Al seu parer, si es tractés diferent el segon cas es podria aconseguir, per exemple, que s'exigís que tot el bloc fos declarat d'ús turístic talment com un hotel. Només es podria obtenir el permís sota aquesta premisa: o tot el bloc o res. De fet, diverses intervencions van referir-se a la implicació municipal per aturar aquest increment de pisos turístics. Ja sigui exigint-los un nou Pla Especial o fins i tot canviant el Pla General.

En general, però, hi havia poca confiança en el que pot o vol fer el consistori en aquest tema. «Tenen màniga ampla amb la gent que s'està lucrant», va assegurar una veïna. A la sala hi havia el regidor responsable del Barri Vell i vicealcalde, Eduard Berloso, i la responsable de turisme, la tinenta d'alcaldia Glòria Plana. De l'oposició hi havia els cupaires Ester Costa i Lluc Salellas. També hi havia representants veïns del Mercadal i Pedret, a més dels dels casc antic.

Un veí, Josep Maria Masferrer, va detallar un exemple per fer palès com l'equip de govern té en compte els veïns. Va assenyalar que a la plaça dels Lledoners hi ha 24 places d'aparcament i que el consistori ha donat 24 permisos a un hotel de la zona per als seus clients, mentre els veïns s'han de buscar aparcaments privats.

Referència a Barcelona i Venècia

Molts dels comentaris dels participants assenyalaven que el problema ja no és de futur sinó de present i ho van vincular també al turisme de masses i al «turisme kleenex. Aquell on els visitants segueixen una ruta molt marcada en poc temps i pràcticament no gasten. Molts fan servir aquests pisos. «Acabarem pitjor que a Barcelona, allà els carrers no són tan estrets», es va sentit. Un altre veí va recordar que a Venècia els veïns ja surten al carrer amb pancartes contra els turistes. «Jo he de marxar cada cap de setmana», va explicar una resident.