La Policia Municipal de Girona ha aixecat quaranta actes. Hi ha dos decrets d'alcaldia i una recomanació del defensor de la ciutadania perquè es prenguin mesures i hi ha multitud de comprovants sonomètrics que certifiquen que un veí de Girona toca el piano massa alt. Més del que autoritzen totes les normatives municipals i catalanes. És cada dia. Quatre hores. De les quatre de la tarda a les vuit del vespre. Els set dies de la setmana. Malgrat tots els requeriments, el so del piano al carrer Bisbe Sivilla segueix sonant diàriament.

El 12 d'abril, el Defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente, demanava a l'Ajuntament algun tipus d'intervenció amb «celeritat» per evitar que continuï la situació actual, «si cal la corresponent autorització judicial per aplicar mesures cautelars com el precinte del piano o altres mesures apropiades». Llorente certifica l'«actitud incívica» i «la mala fe i la contínua actitud incomplidora del pianista en qüestió, avalada pels seus propis pares i consentida pel mateix propietari de l'habitatge».

Les queixes venen de molts mesos enrere. Davant la desesperació perquè el propietari del piano no feia cas de les peticions veïnals, van decidir posar-se en mans de l'advocat Mateo Saiz. I van passar a deixar constància per escrit de totes les queixes. El que eren intuïcions es van anar confirmant. Hi ha afectats on se superen en 18 els decibels permesos a l'interior del seu habitatge. I en altres, sis decibels.

El 18 de gener l'advocat va denunciar els fets a l'àrea de sostenibilitat de l'Ajuntament. L'endemà a Seguretat Ciutadana. El 2 i el 20 de febrer havien sortit de l'Ajuntament dos decrets d'alcaldia on es manava al pianista que «de forma immediata s'abtingui totalment de tocar el piano en les condicins actuals». Se l'informava que hi havia alternatives per mitigar el soroll. Fins i tot se li va recordar que no atendre els requeriments municipals i causar sorolls que superin els límits establerts pot contemplar sancions de fins als 300.000 euros. Fins i tot li va oferir espais alternatius on tocar.

Transtorn depressiu

Però el pianista no en va fer cas. Ell ha al·legat sempre davant dels veïns i dels agents de la policia «que pateix un transtorn depressiu i que tocar el piano forma part d'una teràpia».

Els veïns estan cansats de la situació que suporten des de fa molts mesos i que pateixen a diari. No entenen que l'Ajuntament no hagi estat prou contundent per solucionar el conflicte i que no hagi atès a la recomanació del defensor de la ciutadania. I esperen no haver de traslladar el conflicte als jutjats.