El PSC de Salt ha entrat de ple en el debat ja viscut temps enrere sobre la ubicació del futur nou hospital Josep Trueta. I ho ha fet per contrarrestar unes declaracions de l'alcaldessa, Marta Madrenas, on indicava que «cap ciutadà entendria que Girona fos l'única capital sense un hospital de referència», i que seria «inacceptable».

El PSC de Salt recorda que «fa temps que estem reclamant que la decisió sobre la ubicació del nou Trueta sigui una decisió tècnica i no política, pensant en les necessitats dels ciutadans i ciutadanes y del seu territori,» i apunta que aquest fet no pot resoldre's en base a «les aspiracions d'una alcaldessa o d'una capital». Els socialistes, liderats per l'exalcaldessa i actual portaveu Iolanda Pineda, assenyalen que «la decisió no es pot prendre per pressions polítiques, sinó per criteris tècnics que indiquin el millor lloc on ubicar-ho».

Cap llei escrita

Els socialistes saltencs exposen que les declaracions de l'alcaldessa «es desmereixen per si mateixes» i insisteixen en què «no hi ha cap llei i tampoc està escrit enlloc que sigui obligatori situar el nou hospital Trueta al terme municipal de Girona o bé fer-ho un carrer més a l'oest, en terme municipal de Salt». Cal tenir en compte que la proposta saltenca és a molt pocs metres del límit municipal amb el terme de Girona. Seria al costat pràcticament de l'aparcament de pagament situat al costat de l'hospital santa Caterina.

A més, recorden que «l'Hospital Santa Caterina està ubicat a Salt des de fa anys a plena satisfacció dels ciutadans, sense que hi hagi cap escarafall perquè s'hagi d'anar al metge a Salt».

Al parer del PSC, «els ciutadans el que esperen és que es faci el nou hospital Trueta, que sigui ràpid i que tingui les condicions necessàries per oferir una bona atenció sanitària. La seva ubicació, un carrer més amunt o més avall, no li importarà». Respecte a la lluita territorial, insisteixen que «Salt i Girona formen part de la mateixa àrea urbana, sense límit de continuïtat i hom no sap si està a Salt o Girona si no fos pels cartells que assenyalen el terme municipal».

En un comunicat, els socialistes saltencs reiteren que «la capitalitat no és cap criteri tècnic, si en la mateixa trama urbana contínua, a uns metres hi ha uns terrenys idonis al costat d'un altre hospital en funcionament i que poden servir a aquesta finalitat».

Segons el PSC aquests terrenys no es poden desestimar «simplement perquè estan en un altre terme municipal». Sobre això, exposen que «els criteris, doncs, han de ser tècnics i d'eficiència en la gestió dels diners públics».

Visió girocèntrica i provinciana

Finalment posen en relleu, com en altres ocasions, que «és necessari que una inversió tan important com aquesta es prengui amb criteris allunyats d'una visió girocèntrica i provinciana». En aquest mateix sentit, apunten, «s'hi està manifestant també el doctor Brugada en la reunió de caps de servei de l'actual Trueta», una trobada que va revelar Diari de Girona.