Reivindicació del programa europeu Erasmus d'intercanvi d'alumnes, ara que compleix els trenta anys, aprofitant la celebració del Dia d'Europa a Girona. Els alumnes participants en el programa Erasmus+ de l'Institut Salvador Espriu de Salt van obrir la commemoració explicant la seva experiència i les seves vivències en aquest projecte europeu a ciutats com Nuremberg, Praga o Nimes. El programa d'intercanvi ha beneficiat, en tres dècades, gairebé 5 milions d'europeus. Diverses estudiants van demanar que el programa s'allargui o que hi hagi més oportunitats per participar-hi.

Durant l'acte, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va llegir el manifest institucional de la jornada, en el qual es va posar de manifest els reptes de la Unió Europea i la voluntat de treballar de forma conjunta per aconseguir una «Europa unida, democràtica, tolerant, solidària, respectuosa de les diversitats, les minories i els drets humans» ja que «estem convençuts que és la millor manera de garantir la pau, la democràcia, la diversitat, la seguretat i la llibertat dels ciutadans».

L'organització i la celebració de l'acte es va fer conjuntament entre l'Ajuntament, la Diputació de Girona i la delegació de la Generalitat de Catalunya. L'acte institucional commemoratiu, que es va fer al Saló de Descans del Teatre Municipal, va estar presidit per l'alcaldessa; el president accidental de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, i el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús. També hi havia l'alcalde de Salt, Jordi Viñas.

En el marc de la jornada, es va presentar el monòleg La idea d'Europa, basat en el llibre i en la conferència pronunciada per George Steiner el 2004 en el qual es fa un recorregut a les característiques que configuren la cultura europea. L'obra està dirigida per Òscar Intente i va comptar amb l'acompanyament a l'acordió de Ferran Martínez.

L'acte ha finalitzat amb la interpretació de l'himne d'Europa, aquest any a càrrec del quintet de professors de l'Escola de Música de Gironès.