Els Serveis Socials de Girona van atendre un 4,3% més d'usuaris el 2016

La vulnerabilitat per pobresa energètica han augmentat un 34%, mentre que hi ha 186 persones que viuen en vivendes ocupades

11.05.2017 | 14:20
L´actual Centre de Distribució d´Aliments, que fa poques setmanes ha estrenat local al Güell.

Els Serveis Bàsics d'Atenció Social de l'Ajuntament de Girona van atendre durant l'any passat un 4,33% més d'usuaris que el 2015. En total, van ser 6.235 persones ateses, un 77% de les quals estaven en edat de treballar, amb una especial presència del col·lectiu d'entre 31 i 50 anys. Aquest any, a més, l'Ajuntament també ha decidit sumar-hi les 2.350 atencions informatives que han fet els serveis socials. Si es tenen en compte aquestes atencions, el nombre de persones ateses ascendeix fins a 8.585.

La regidora d'Igualtat i Drets Socials de Girona, Sílvia Paneque, subratlla que aquest lleu increment significa que les dades econòmiques positives encara no tenen una incidència directa en la població més vulnerable de la ciutat. Per això, indica que cal «continuar treballant», especialment en les polítiques d'ocupació i habitatge, per tal d'assegurar els drets bàsics per a tothom. En aquest sentit, l'objectiu municipal és reduir les actuacions a reacció, és a dir, quan ja s'ha produït el problema, i potenciar la prevenció.

Paneque reitera la voluntat de millorar l'ocupabilitat dels majors de 45 anys, el col·lectiu que més dificultats té per reinserir-se en el món laboral. En aquest sentit, també han detectat que cada cop hi ha més persones (un 32%) que s'enfronten a una situació d'exclusió social sense comptar amb una xarxa familiar de suport. El 62% de les persones que acudeixen als Serveis Socials són dones i un 38% són homes.

Paneque ho atribueix al fet que, en moltes famílies, és la dona qui fa el pas d'anar a l'Ajuntament quan es troben amb problemes. De la mateixa manera, la xifra de nous usuaris se situa en 1.746 persones. Per a la regidora, aquesta quantitat significa que la situació de vulnerabilitat no es cronifica, sinó que hi ha gent que entra però també que surt de Serveis Socials.

D'altra banda, també s'han intensificat les entrevistes (un 44,9% més, les visites a domicili (que han crescut un 8,91%) i els acompanyaments (un 1,84% més). Paneque assenyala que fins ara es feien només accions concretes, però que ara volen conèixer l'entorn familiar poder abordar les diferents situacions d'una manera més global. En aquest sentit, la primera tinent d'alcalde indica que cal convertir els casos de vulnerabilitat en ciutadans «autònoms i involucrats en la ciutat».

Les dades econòmiques també indiquen que un 45% dels atesos (a l'entorn de 2.805 persones) no tenen recursos suficients per necessitats bàsiques, mentre que un 45% més tenen les necessitats bàsiques mal cobertes o recursos insuficients per poder dur una vida digna. En total, això significa unes 5.610 persones a tot Girona, un 5,72% de la població de la ciutat.

Més ajuts per a medicaments

Pel que fa als tipus d'ajuts que s'han donat per fer front a aquestes situacions de vulnerabilitat, destaca sobretot l'increment dels ajuts per a medicaments, ja que s'han passat de 2.270 vals a 3.518, és a dir, un 54% més. Paneque indica que l'augment respon al fet que s'han donat més línies d'ajuda per a problemes de vista i dentista, especialment entre la població infantil.

Pel que fa al Centre de Distribució d'Aliments (CDA), el nombre de persones ateses ha baixat un 7%. Per a Paneque, aquesta disminució és una bona notícia, però és conscient que l'Ajuntament no pot abaixar la guàrdia. Els ajuts d'urgència també una disminuït un 2,7%, tot i que aquesta dada no és indicativa perquè els ajuts per a poder pagar subministraments s'han tret d'aquest apartat perquè ara compten amb una categoria específica.

També s'han reduït lleugerament (un 4%) els ajuts per a la renda mínima d'inserció (PIRMI), que atorga la Generalitat però gestiona l'Ajuntament. Finalment, els ajuts complementaris a menjadors s'han atorgat a tothom qui ho ha sol·licitat dins del tram admès. Segons Paneque, les ajudes municipals han baixat lleugerament, però les de la Generalitat han augmentat.

Habitatge i energia

Pel que fa a habitatge i energia, ha augmentat considerablement el nombre d'informes de vulnerabilitat de pobresa energètica que han fet per a la Generalitat, ja que n'hi ha hagut 244 més, el que suposa un augment del 34%. I amb relació a l'habitatge, continua essent un dels punts clau de l'àrea de Serveis Socials, ja que hi ha 265 persones en risc de perdre l'habitatge, 331 tenen un habitatge poc adequat, 282 s'allotgen en habitatges d'altres persones i 75 viuen en pisos socials. D'altra banda, també hi ha 186 persones que viuen en pisos ocupats, essent els llançaments per impagament de lloguer un dels problemes més greus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema