Girona ja està a punt per a la 62a edició de Temps de Flors. Tot i que la inauguració oficial serà avui a dos quarts de dotze del migdia, amb l'exjugadora de l'Uni Girona Noemí Jordana com a pregonera, els gironins ja han tingut alguns spoilers durant aquests darrers dies: des del «sí» gegant d'Òmnium Cultural a la plaça del Vi fins a la particular rosa dels vents de la plaça dels Jurats; des del muntatge del Girona FC al pont de Sant Agustí fins als tipis indis que infants de tota la ciutat han decorat al carrer Nou. Encara queden, tanmateix, molts racons per descobrir: els BanysÀrabs, el soterrani de la Catedral, les Sarraïnes, el refugi antiaeri dels Jardins de la Infància... tots ells obriran avui les seves portes i lluiran les seves millors gales davant de visitants i gironins; aquests darrers, això sí, amb el nas arrufat i paciència de sant davant les riuades de gent que, com cada any, es preveuen.

Es tracta, en total, de 195 projectes repartits en 156 espais. Alguns d'emblemàtics -com les escales de la Catedral, Sant Martí i Sant Feliu, els Jardins dels Alemanys o l'església de Sant Nicolau-, i d'altres que es conviden a conèixer de forma especial en aquesta ocasió, com ara un recorregut de tres quilòmetres pel parc Arqueològic, el Calvari i la Muntanya de la O.

Però més enllà de les flors, Girona aprofitarà aquests nou dies -des d'avui i fins el diumenge vinent, 21 de maig- per viure també intensament la música i la cultura. Així, avui s'estrenarà la sisena edició de l'A Capella Festival, amb les actuacions de Cap Pela (gratuït, a les sis de la tarda, a la plaça Independència) i Home Free, a l'Auditori de Girona (25 euros). Aquest festival, nascut a l'empara de Temps de Flors, tornarà a tenir la plaça de la Independència com a punt neuràlgic, però arribarà també a la Casa de Cultura, l'Espai Marfà i l'Auditori.

Pati Cultural a la Diputació

La música, d'altra banda, també arribarà al claustre de la Diputació a través del Pati Cultural, un cicle de concerts organitzat conjuntament amb el Conservatori. L'objectiu és donar a conèixer les formacions musicals que han nascut a redós d'aquesta escola i en aquesta ocasió els encarregats d'inaugurar el cicle, avui a les set de la tarda, seran els Solistes de l'orquestra de Girona. A més, demà la plaça del Vi acollirà el Dia Europeu de l'Òpera, amb actuacions gratuïtes i a l'aire lliure a les dotze del migdia i les sis de la tarda.

I per als amants del piano, una proposta molt especial: el piano de cua del Concurs Internacional de Música Maria Canals tornarà a visitar la ciutat durant aquests dies, i estarà disponible per tothom qui vulgui tocar-lo al claustre del Centre Cultural La Mercè.

Avui, a més, serà un dels tres dies en què el festival obrirà fins a les dotze de la nit, per tal de poder veure els muntatges amb una llum diferent. Per acompanyar la vetllada, s'oferiran espectacles en viu amb instruments de foc al passeig Arqueològic, que es repetiran també el dimecres 17 -en la nit dedicada als gironins- i dissabte vinent, dia 20.

Mentrestant, al llarg de tots aquests dies, els museus oferiran horaris i visites especials, tindrà lloc una nova edició de Flors de Nit, en què 26 establiments de la ciutat oferiran cada vespre menús, tapes i còctels amb les flors com a denominador comú, i diversos concursos.

Consulta el nostre Especial Temps de Flors