El sindicat UGT ha denunciat a la Generalitat la contractació per part de l'Ajuntament de Girona d'"auxiliars municipals", que se'ls pot veure per Temps de Flors, que porten a terme tasques que superen les seves competències. El sindicat considera que supleix la manca de policia amb seguretat privada de baix cost.

Durant l'exposició de Temps de Flors, diuen, "els hem pogut veure al costat de vehicles policials, al carrer, sense fer cap funció de vigilància concreta, i sense poder informar gaire als visitants, ja que es tracta d'una empresa de fora de Girona i el coneixement de la ciutat que tenen aquestes persones és molt deficitari".

El sindicat recorda que l'Ajuntament va informar la setmana passada que reforçaria la tasca policial contractant vigilants de seguretat d'una empresa privada que rebrien la denominació d'"auxiliar municipals". Però la tasca, segons van explicar, "aniria dirigida a cobrir llocs turístics i de gran afluència de gent, com ara els Banys Àrabs, el Museu d'Història de la Ciutat o la nova estació d'autobusos" i també " tindrien la funció d'informadors turístics". Per tant, UGT entén que es pretenia "augmentar la vigilància en els recintes tancats perquè no són agents i al carrer podrien ser objectes de problemes amb els ciutadans". En canvi, diuen, la realitat "ha estat molt diferent".

Per això han denunciat a la Generalitat, com a administració competent en la matèria, la contractació i l'activitat que vénen a realitzar els "malanomenats auxiliars municipals" amb una "clara voluntat de suplir la mancança de policies de Girona de manera il·legal amb seguretat privada de baix cost".

A més, creuen que el consistori actua "en represàlia contra els agents de la Policia Municipal per no voler fer hores extres, tot contractant vigilants privats" fent-los fer tasques que no els pertoquen.

"No fan tasques policials"

Per la seva banda, des de l'ajuntament la primer tinent d'alcalde i regidora de Seguretat, Sílvia Paneque assegura que els auxiliars contractats "no fan tasques policials" i que durant aquesta edició de Temps de Flors el que s'està fent és una "prova pilot" per tal que agents de seguretat privada facin "tasques d'informació, resoldre dubtes o d'altra tipologia que no corresponen als municipals i que fins ara havien fet". De fet, segons Paneque la iniciativa municipal "neix de les reinvidicacions" de la Policia Municipal de Girona, que fins ara "feia funcions que no li pertocaven".

Un cop el consistori avaluï com ha funcionat aquesta contractació d'auxiliars, la intenció, si hi ha un balanç positiu és fer un concurs amb la seva licitació per tal que es presentin empreses de seguretat privada. Ja que en un fugur està previst que aquests auxiliars siguin presents per exemple, "en moments d'activitat molt forta a la ciutat com en curses esportives, Temps de Flors". On fins ara la policia a banda de la seva tasca de seguretat, diu l'edil, havia de fer més feina de la que li pertocava.

Per a la tinent d'alcalde, els agents "han d'estar al carrer, patrullant als barris i vetllant per la seguretat".

Respecte a la posició dels sindicats, la regidora destaca que "se'ls va explicar que es faria la contractació i entenc que en un moment de reivindicacions hi pugui haver males interpretacions". Amb tot, ha remarcat que sempre en qualsevol acte que es faci a la ciutat hi haurà sempre el dispositiu de segureta amb la Policia Municipal i aquests auxiliars en tot cas, faran tasques no policials. I ha posat com a exemple, les tasques que fa el cos de Voluntaris de Protecció Civil.