Creix el malestar de molts veïns del Barri Vell de Girona per les dificultats que tenen per moure's pels carrers del mateix casc antic per les traves que es troben per Temps de Flors per l'organització de la mostra floral. Sovint han de fer voltes per arribar a casa seva encara que vagin molt carregats i no poden moure els vehicles del seu garatge o els han de deixar aparcats lluny del seu estacionament. Això ha provocat que, per exemple, al carrer de la Força s'estiguin organitzant per expressar la seva queixa a l'Ajuntament. La Força és, de fet, el princial vial dels conflictes, si bé no és l'únic. En paral·lel, l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil ha hagut de fer 75 serveis per acompanyar residents a casa seva enmig de la massa de visitants o perquè els veïns afectats puguessin arribar fins al seu domicili anant en contra direcció.

En determinats moments, al carrer de la Força només s'hi deixa passar anant de baixada. Si un veí puja, es troba agents de la policia que impossibiliten el pas. No hi ha cap condicionant. No poden passar i són convidats a fer la volta.

Reclamen un distintiu

Una veïna del carrer de la Força, la Pilar, explica que tornava de viatge i el taxi, que ja sabia que no podria entrar per la Força amunt, va optar per provar de passar per la pujada del Rei Martí. Allà es van trobar un cotxe de la policia creuat al mig del carrer. No hi va haver manera i van haver de fer la resta del trajecte a peu i carregats amb les maletes. «Ens diuen que és per seguretat», apunta. «Crec que si els veïns tinguéssim un distintiu no hi hauria tants problemes, però l'Ajuntament no ens n'ha volgut donar ni fer. Cada anys és pitjor», lamenta.

Molts veïns van rebre una carta de l'Ajuntament on s'explicava que durant els dies de la mostra no podrien treure els cotxes de les deu del matí a les deu de la nit. Una veïna amb un aparcament a davant de Sant Lluc pretenia sortia del garatge però es va trobar amb un cotxe de la policia al mig que li impedia. Va haver de parlar amb agents cívics, membres del cos de seguretat privada de l'Ajuntament i mossos d'Esquadra perquè algú retirés aquell vehicle i poder passar. Ningú tenia les claus d'aquell cotxe i no el podien moure, davant la seva incredulitat. Fins que no es va localitzar la persona adequada, van passar molts minuts. L'endemà, va anar al mateix punt, a la plaça de Sant Fèlix, per tornar a demanar ajut. «Pel festival Strenes ja no ens deixaven passar per la plaça de la Catedral de cap manera perquè hi feien un concert. Ens volen fer fora del Barri Vell», expressa un altre resident.

Mentrestant, els voluntaris de Protecció Civil reben agraïments dels veïns als quals ajuden a arribar a casa seva. Sol ser gent gran i el cas més repetitiu és creuar el carrer de la Força. En només els dos primers dies (el cap de setmana) van fer seixanta acompanyaments i la majoria van ser en aquest punt. Els residents volen pujar per la Força i la policia no els deixa fins que no veuen que van acompanyats per un dels voluntaris, que van amb roba taronja. Entre setmana, el ritme ha baixat bastant, bàsicament perquè hi ha menys visitants. El cos de voluntaris està format per 72 persones però per Temps de Flors se n'han mobilitzat 33. Protecció Civil ajuda cada cop en més activitats i «si els hi fessim anar tots a tots els actes, els cremaríem i són voluntaris», apunta el president de l'Associació, Xavier Ribera. Tot i que el carrer de la Força i els perpendiculars són l'espai d'intervenció més habitual, també ajuden en altres punts com per exemple per creuar el pont d'en Gómez. L'entitat té una carpa informativa davant del Punt de Benvinguda, a la zona de la Copa.