Ha destacat el Diari que una unió temporal d'empreses (UTE) de dues consultores amb la incorporació a la seva proposta de doctors de la UdG com a part de l'equip tècnic no ha guanyat el concurs d'adjudicació de la redacció del pla estratègic de turisme de la ciutat per no haver sumat els possibles punts que hauria comportat una acreditació dels doctors.

La portaveu republicana i fonts properes a l'Insetur han expressat -segons el Diari- la seva frustració. Però ha de quedar clar, si les informacions són verídiques, que en cap moment la mesa de contractació ha fet quelcom irregular. Simplement ha fet la seva feina. Per tant, si el que va explicar el Diari es exacte, la seva decisió es justa i hauria de ser inamovible.

Desconec quines són les consultores que portaven els doctors de la UdG així com quins doctors anaven amb la consultora guanyadora. No tinc cap relació amb cap de les dues parts. Per experiències pròpies amb concursos públics, em preocupa com a ciutadà que la portaveu d'ERC hagi pogut dir que la manca d'acreditació es podia haver obviat perquè els doctors de la UdG són coneguts i que les seves tesis doctorals es poden comprovar en un portal. Si les bases del concurs deien que s'havien d'acreditar era un tràmit burocràtic, ben senzill pels interessats. Però el van incomplir, i no van aportar la documentació acreditativa, requisit del qual no estava eximida cap presentat al concurs. Dit això? participava la UdG com a tal amb les dues consultores o eren els doctors per compte propi i amb futurs subcontractes per la UTE?

Que la senyora Roca sostingui que el nom dels doctors de la UdG és públic, que la seva condició i tesi doctoral es pot trobar a internet constitueix poc respecte als procediments dels concursos públics de les administracions. Que s'hagi queixat la mateixa universitat em sembla deplorable: cal suposar que quan contracta serveis externs o professorat respecta els procediments, demana els documents acreditatius pertinents i no es refia de si els proveïdors a candidats a professors són coneguts o es pot trobar informació a internet. I que fonts properes a l'Insetur hagin dit que consideren que no era necessari aportar cap acreditació em sembla igualment sorprenent. Potser es consideren per sobre de tot? És evident que deixa entreveure poc rigor. No es van aportar les acreditacions en l'expedient. Va ser per prepotència? Va ser per excés de confiança? Va ser per desconeixement de com es fa un concurs públic? La crua realitat és que no van fer els deures i no van sumar punts decisius. Pretendre que es revisi la decisió, com insinuen, sembla irregular, antidemocràtic i fins i tot podria ser delictiu, potser prevaricació.

A banda d'això, que la portaveu d'ERC digui que la UdG es la segona millor universitat de l'estat es més aviat discutible. Potser ni tan sols d'un hipotètic estat català. I que hagi tret a la llum converses de fa mig any respecte de la conveniència d'incloure en les bases del concurs la participació de la UdG em sembla discriminatori per altres universitats, entre elles la resta de catalanes. I acabo ja: considerar un mèrit i aportació de punts que els doctors haguessin desenvolupat la seva tesi doctoral en l'àmbit del turisme a les comarques gironines em sembla curt de mires. No agradarà ni a la UdG, ni a ERC, ni a l'Ajuntament... però em sembla absolutament endogàmic. Potser es troba millor preparat un doctor la tesi doctoral del qual tracti del turisme de neu al Pirineu gironí que un doctor que hagi fet una tesi sobre turisme urbà a la resta del mon o un màster -no doctorat- en turisme? No oblidem que es tracta d'un pla -no d'una tesi doctoral- sobre la ciutat de Girona.