L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha defensat davant dels metges que és millor que els hospitals Josep Trueta i Santa Caterina es mantinguin separats, el primer al nord de Girona -als terrenys de Domeny- i el segon a Salt. «Si només queda un hospital serà un hospital gran, però ineficient i car, amb menys possibilitats de competir en el nostre entorn perquè es dispersarà entre els dos rols: atenció bàsica comarcal i actuacions de referència d'alta complexitat», ha escrit Madrenas en una carta als facultatius, amb qui es va reunir la setmana passada i molts dels quals van defensar davant l'alcaldessa la necessitat que es faci un únic gran complex.

Madrenas assegura que no es tracta d'una batalla territorial, però té clar que la millor opció és que els dos hospitals es mantinguin separats. És més, pensa que «reduir de dos a un els hospitals públics de l'àrea urbana de Girona seria un greu error», ja que a la pràctica suposaria l'absorció del Santa Caterina per part del Trueta, fet que repercutiria en una reducció de la plantilla. En canvi, creu que «un creixement del Trueta i del Santa Caterina per separat, amb diversos nivells assistencials, podrà disposar de més llits i ajudarà a crear més llocs de treball».

Així doncs, l'alcaldessa de Girona considera que «podem aspirar a un Trueta amb funcions d'alta complexitat sense anul·lar el Santa Caterina i els seus 350 anys d'història». En la seva opinió, el Santa Caterina exerceix correctament la seva funció d'hospital comarcal, i creu que fins i tot seria bo potenciar-la, i en canvi el Trueta ha de ser de referència en totes les proves i procediments. «Les necessitats del Trueta no han de suplir-se amb recursos del Santa Caterina, perquè són dos hospitals amb funcionalitats diferents», indica. Per això, no creu que el manteniment de la competitivitat territorial dels dos hospitals gironins depengui de què el Trueta absorbeixi el Santa Caterina, es converteixi en un únic hospital i se situï en un únic espai.

De la mateixa manera, la primera edil de Girona també adverteix que la massa crítica de l'hospital de referència de Girona continuarà essent de 800.000 persones, independentment que s'uneixi o no a un hospital comarcal. El suposat augment de la massa crítica havia estat un dels arguments esgrimits pels facultatius, ja que permetria augmentar el finançament. Madrenas, però, considera que la massa crítica no variarà i que el que cal és debatre el sistema de finançament dels hospitals catalans, per tal d'incorporar-hi criteris de territorialitat.

D'altra banda, Madrenas manté l'argument que fer el Trueta a Domeny és l'aposta més segura per aconesguir que el nou hospital es construeixi de forma ràpida. En aquest sentit, creu que en un període màxim de cinc anys podria estar construït, sempre que hi hagi voluntat política i disponibilitat presupostària. D'aquesta manera, l'alcaldessa calcula que el nou complex de salut podria estar en funcionament l'any 2023, quan l'actual Trueta ja estigui a punt de complir 70 anys. «Ens podem permetre allargar el calendari?», es pregunta, retòricament, l'alcaldessa.

Més enllà de la rapidesa en els tràmits, Madrenas continua defensant també arguments d'equilibri territorial. «En una àrea urbana orientada cap al sector sud, la zona nord no pot quedar sense el seu equipament de referència», assenyala. En aquest sentit, creu que treure l'hospital d'allà implicaria «un desequilibri amb un fort impacte social i econòmic» en diversos barris de la ciutat, com ara Fontajau, Sant Ponç, Taialà o Domeny.