És conegut que Girona i tota la demarcació són un puntal en el món de la bicicleta. Hi ha dos equips professionals establerts permanentment a la ciutat i unes 170 persones entre ciclistes i professionals de l'entorn (fisioterapeutes, mecànics i directius) resideixen a la ciutat uns deu mesos a l'any. El món amateur no queda enrere i centenars de persones visiten la ciutat per fer rutes com les dels seus ídols, gironins inclosos, i miren de coincidir-hi a la carretera o fent un cafè.

Tot aquest rebombori ciclista no va passar desapercebut pels organitzadors del major festival ciclista del món, la Sea Otter Classic, que porta 27 edicions als Estats Units i que van fixar els ulls a Girona per fer una edició europea amb unes xifres organitzatives espectaculars. Així va nèixer la Sea Otter Europe Costa Brava-Girona Bike Show.

La fira està ubicada al pavelló de Fontajau i a tot el seu entorn i s'allargarà fins demà. Hi ha 200 expositors distribuïts en 20.000 metres quadrats de superfície comercial, 300 models de bicicletes de 24 marques preparades per provar i compta amb més de 3.000 inscrits a les seves diferents activitats competitives, amb una quinzena de curses, i cicloturistes. També hi ha un espai de restauració i una gran zona de castells inflables homologats per als nens. L'organització està formada per unes 500 persones.

El president de la Sea Otter Classic, Frank Yohannan,va ser ahir a la inauguració del festival i va deixar clar que l'objectiu del certamen és arribar al màxim possible d'amants de l'esport a l'aire lliure. En aquest sentit, va revelar que, al seu parer, Girona i la Costa Brava són el lloc perfecte perquè la Sea Otter s'expandeixi a tota la comunitat ciclista d'Europa. Yohannan seguia, inicialment, la inauguració en un segon terme, barrejat entre els qui escoltaven els parlaments. També treia el cap per allà el ciclista ceretà Josep Antoni Hermida. Per la zona comercial també s'hi va poder veure el triatleta olotí Nan Oliveras. Avui, està previst que el Purito Rodríguez sigui a Girona, possiblement a competir en alguna cursa, però sobretot a divertir-se.

Aquest «idil·li» de la ciutat amb el món de la bicicleta, segons l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha fet de Girona «la meca» i «el paradís del ciclisme». En aquest sentit, l'alcaldessa va apuntar que el Sea Otter Europe és l'esdeveniment més important del sud d'Europa, sobretot del món de la bicicleta, i va qualificar el territori gironí com el «paradís del ciclisme».

L'embrió d'un clúster

Madrenas va exposar que a la demarcació s'ha generat «un potencial» i un «múscul» que s'ha d'aprofitar perquè la ciutat esdevingui un referent «també en la indústria» d'aquest sector. I va avançar que ja estan treballant en la creació d'un nou clúster vinculat a aquest sector econòmic. L'alcaldessa va posar en relleu aquest potencial recordant que a la famosa xarxa de rutes Wikiloc hi ha 9.000 recorreguts que surten de Girona, mentre que, per exemple, a Barcelona són 6.000.

El director de la Sea Otter Europe, Albert Balcells, va agrair que la ciutat els hagi rebut amb els braços oberts i va comentar que espera que d'aquí a 27 edicions (com les que porta el festival original nord-americà), la fira se segueixi fent a Girona. Va assegurar que amb aquest festival Girona es consolida com «la capital europea del ciclisme».

El representant territorial de l'Esport a Girona, Pep Pujols, va ressaltar els diferents ciclistes de renom que seran al festival i va posar sobre la taula les xifres estratosfèriques del Sea Otter Europe: «Heu fet possible l'impossible», va lloar. Finalment, el president de la Diputació, Pere Vila, que va arribar acompanyat de l'exdiputat Francesc Homs, va afirmar que l'empenta gironina farà que el festival sigui un èxit i va recordar que al territori «estimem molt el visitant i el sabem entendre bé. No decebrem», va dir, en referència a l'organització.